Isnin, 21 November 2022 | 4:55pm

Bukan kerajaan PH atau DAP - Anwar

KUALA LUMPUR: Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan kerajaan Persekutuan yang akan dibentuk tidak akan dikenali sebagai kerajaan PH atau DAP.

Anwar yang juga Presiden PKR, berkata sebaliknya itu kerajaan bersifat gabungan.

"Ia bukan kerajaan DAP, bukan kerajaan PH. Ia adalah kerajaan gabungan," katanya pada sidang media, di sini.

Pada masa sama Anwar menolak kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin berjaya membentuk kerajaan dengan memperoleh sokongan majoriti daripada 112 ahli Parlimen, kerana sokongan daripada ahli Parlimen BN yang menyokong calon Perdana Menteri di luar ketetapan parti adalah tidak sah.

"Kita adalah gabungan yang mempunyai blok terbesar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini dan selesa dengan sokongan yang diperoleh," katanya.

Ketika ditanya mengenai kenyataan Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein beliau tidak akan bekerjasama dengan PH, Anwar berkata, bekas Menteri Pertahanan itu diyakini akan mengubah pendiriannya selepas rundingan ini.

"Kami menekankan kepentingan untuk membentuk kerajaan inklusif dan kami masih memerlukan sokongan semua pihak.

"Paling penting di sini ialah kita tidak akan ada berkompromi dalam isu tadbir urus. Kita perlu bergerak demi kebaikan negara dan melindungi kepentingan rakyat," katanya.

Terdahulu, beberapa pemimpin dan Ahli Parlimen dari PH dan BN mengadakan pertemuan di Hotel Seri Pacific, di sini bagi membincangkan mengenai kerajaan gabungan, selepas tiada parti yang memperoleh majoriti mudah untuk membentuk kerajaan.

Selain Anwar, pemimpin yang hadir ialah Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Presiden AMANAH, Mohamad Sabu.

Ahmad Zahid mahu BN memberi sokongan untuk membentuk kerajaan diterajui PH. - Foto AP
Ahmad Zahid mahu BN memberi sokongan untuk membentuk kerajaan diterajui PH. - Foto AP

Anwar dijangka mengangkat sumpah sebagai perdana menteri. - Foto AFP
Anwar dijangka mengangkat sumpah sebagai perdana menteri. - Foto AFP
Berita Harian X