Ahad, 20 November 2022 | 11:20am
Mohd Shafie antara tiga calon WARISAN yang memenangi kerusi Parlimen dipertandingkan parti itu. - Foto NSTPO/Mohd Adam Arinin
Mohd Shafie antara tiga calon WARISAN yang memenangi kerusi Parlimen dipertandingkan parti itu. - Foto NSTPO/Mohd Adam Arinin

PRU15: Prestasi WARISAN merosot, hanya menang tiga kerusi

KOTA KINABALU: Hasrat Parti Warisan (WARISAN) untuk menguasai sebahagian besar daripada 25 kerusi Parlimen di Sabah, selain satu di Labuan dan 26 kerusi lagi di Semenanjung tidak kesampaian apabila hanya memenangi tiga kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), semalam.

Tiga kerusi terbabit ialah Semporna yang dipertahankan Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, kerusi Parlimen Lahad Datu yang dimenangi adiknya, Datuk Mohd Yusof Apdal dan kerusi Parlimen Kota Belud yang dipertahankan Ketua Wirawati WARISAN, Isnaraissah Munirah Majilis.

Keputusan PRU15 semalam menyaksikan WARISAN kehilangan empat kerusi iaitu Penampang, Sepanggar, Papar, dan Kalabakan selain gagal memenangi semula kerusi Parlimen Batu Sapi yang kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, mendiang Datuk Liew Vui Keong pada 2 Oktober 2020.

Ketika PRU14 pada 2018, WARISAN memenangi lapan kerusi Parlimen di Sabah iaitu Semporna, Lahad Datu, Kalabakan, Papar, Penampang, Sepanggar, Kota Belud dan Batu Sapi.

Kerusi Parlimen parti itu kemudiannya bertambah kepada sembilan selepas PRU14 berikutan penyertaan Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli ke dalam parti itu, namun Rozman turut gagal mempertahankan kerusi berkenaan apabila tewas di tangan calon Perikatan Nasional (PN), Datuk Suhaili Abdul Rahman pada PRU15, semalam.

Bukan setakat itu, keputusan PRU15 semalam turut menyaksikan Timbalan Presiden WARISAN, Datuk Darell Leiking gagal mempertahankan kerusi Parlimen Penampang apabila tewas di tangan calon Pakatan Harapan (PH), Datuk Ewon Benedick dengan majoriti 14,410 undi.

Darell memenangi kerusi Penampang kali pertama pada 2013 atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan menewaskan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) pada masa itu, Tan Sri Bernard Dompok dan mengekalkan kemenangan atas tiekt WARISAN pada 2018 dengan majoriti lebih 23,000 undi.

Turut tewas semalam ialah Ketua Penerangan WARISAN, Datuk Mohd Azis Jamman yang gagal mempertahankan kerusi Parlimen Sepanggar apabila tewas dengan majoriti 7,042 undi di tangan calon PH, Mustapha Sakmud.

Pada PRU14, Azis memenangi kerusi berkenaan dengan lebih 12,000 undi majoriti menewaskan calon Barisan Nasional (BN) yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan.

Mohd Shafie sebelum ini menyatakan keyakinannya untuk memenangi sebahagian besar kerusi Parlimen di Sabah dalam usahanya untuk menjadi 'kingmaker' kepada pembentukan kerajaan Pusat.

WARISAN bagaimanapun memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bugaya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN berkenaan yang diadakan serentak semalam.

Calonnya, Jamil Hamzah menang dengan majoriti 6,629 undi setelah memperolehi 11,382 undi mengalahkan enam pencabar lain dalam persaingan tujuh penjuru.

PRK DUN Bugaya diadakan berikutan kematian penyandangnya, Manis Muka Mohd Darah pada 17 November 2020.

Berita Harian X