Sabtu, 19 November 2022 | 12:17pm

PRU15: PM puas hati pengundian berlangsung aman, harmoni tanpa provokasi

BERA: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berpuas hati dengan perjalanan proses pengundian di seluruh negara sempena Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), hari ini.

Perdana Menteri berkata, pengundian berlangsung dalam suasana aman dan harmoni tanpa wujud sebarang provokasi daripada parti yang bertanding.

Beliau menekankan, keharmonian itu perlu terus dikekalkan tanpa mengira parti mana yang membentuk kerajaan selepas ini.

"Saya berharap keharmonian sepanjang tempoh kempen PRU15 dapat diteruskan selepas tamat hari mengundi.

"Setakat ini, tiada kekecohan dilaporkan dan saya berpuas hati dengan perjalanan hari mengundi," katanya kepada pemberita selepas selesai mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Kerayong, di sini, hari ini.

Terdahulu, Ismail Sabri dan isteri, Datin Seri Muhaini Zainal Abidin, tiba di pusat mengundi itu kira-kira jam 9.20 pagi sebelum mereka beratur selama sejam bersama pengundi lain untuk menunaikan tanggungjawab berkenaan.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Ismail Sabri mengucapkan takziah atas pemergian calon Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman di Pahang, Md Yunus Ramli, 61, awal pagi tadi.

Beliau turut memaklumkan, sebarang keputusan mengenai perjalanan pengundian bagi kerusi itu, diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Saya mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham (Md Yunus). SPR akan menentukan tarikh baharu bagi pengundian kerusi DUN berkenaan," katanya.


Suara Kita

Ismail Sabri tiba di pusat mengundi SMK Bandar Kerayong di Bera, pagi tadi. - NSTP/EKHWAN HAQUE FAZLUL HAQUE
Ismail Sabri tiba di pusat mengundi SMK Bandar Kerayong di Bera, pagi tadi. - NSTP/EKHWAN HAQUE FAZLUL HAQUE
Berita Harian X