Ahad, 13 November 2022 | 6:00pm
‘Berilah peluang kepada KJ di Sungai Buloh’. FOTO NSTP
‘Berilah peluang kepada KJ di Sungai Buloh’. FOTO NSTP

PRU15: Pengurusan COVID-19 jadi panduan KJ 'ubah' Sungai Buloh

SUNGAI BULOH: Khairy Jamaluddin menegaskan, perubahan ingin dibawa beliau di Sungai Buloh umpama semangat dan komitmen beliau membantu kerajaan mengurus COVID-19 sehingga mampu keluar daripada pandemik itu.

Wakil Barisan Nasional (BN) yang dianggap sebagai calon 'underdog' dan berhasrat ingin memimpin UMNO serta menjadi Perdana Menteri pada satu hari nanti mahu pengundi memberinya peluang menjadi wakil rakyat Parlimen Sungai Buloh pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

"Mengambil semangat mengurus COVID-19 hingga Malaysia mampu keluar daripada pandemik itu, begitu jugalah dedikasi saya untuk berkhidmat di Sungai Buloh, jika menang pada PRU15.

"Saya mahu jadi Ahli Parlimen bawa perubahan kepada Sungai Buloh. Seminggu saya dengar rintihan mengenai masalah dihadapi penduduk tak dapat diselesaikan kerajaan negeri dan wakil rakyat sedia ada.

"Sudah tiga kali 'merah' (Pakatan Harapan) jaga tetapi banyak masalah tak diselesaikan, sebab itu kali ini kita mesti bawa perubahan kepada Sungai Buloh. Berilah peluang kepada KJ (Khairy) di sini," katanya.

Demikian tegas Khairy yang mahu membawa perubahan di Sungai Buloh, ketika berucap di hadapan ribuan pengunjung program Sepetang bersama Pemimpin: Masyarakat Sungai Buloh bersama KJ dan DSH2O, hari ini.

Program itu turut dihadiri Menteri Kanan Pertahanan yang juga calon BN bagi Parlimen Sembrong, Johor, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Khairy berkata, percaturan BN meletakkan calon dengan latar belakang sebagai pemimpin di peringkat Pusat di kawasan bandar antara lain menterjemahkan kesungguhan gabungan itu untuk memberikan khidmat terbaik kepada masyarakat setempat.

"Biasanya BN tidak akan 'hantar' pemimpin 'federal' (Persekutuan) di Sungai Buloh tetapi lepas berbincang dengan pelbagai pihak, saya ambil risiko bertanding di sini. Begitu juga Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (Menteri Kewangan) di Kuala Selangor.

"Saya mahu berkhidmat kepada anda dan akan lakukan terbaik. Sama ada (golongan) B40, M40 atau pelbagai kategori lain, semuanya saya akan curahkan khidmat bakti kepada Sungai Buloh. Ini bukan janji kosong.

"Datuk Seri Hishammuddin dan saya antara menteri tergolong dalam kuatret diamanahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk cari jalan keluar daripada COVID-19.

"Kami berusaha keras untuk negara keluar daripada COVID-19 dan saya akan usaha yang sama untuk memberi khidmat kepada rakyat Sungai Buloh," katanya.

Biarpun baru seminggu berkempen di Sungai Buloh, Khairy mengakui dirinya sudah mula jatuh hati dengan penduduk di situ, selain menyatakan kesediaan untuk terus berkhidmat sebagai wakil rakyat di kawasan berkenaan.

Justeru, beliau merayu semua pengundi Parlimen Sungai Buloh agar tidak mensia-siakan peluang untuk menamakan bekas Ketua Pemuda UMNO itu sebagai wakil rakyat, pada 19 November ini.

Beliau antara lain memberi gambaran penduduk di Sungai Buloh yang terdiri daripada 65 peratus kaum Melayu, manakala Cina (20 peratus) dan India (10 peratus) itu mirip populasi keseluruhan Malaysia yang majmuk.

"Saya sudah mula merasai angin perubahan di Sungai Buloh, biarpun baru berkempen tujuh hari di sini. Saya sudah mula jatuh cinta pada Sungai Buloh dan tak sabar mahu jadi wakil rakyat anda semua. Kalau boleh nak mula berkhidmat hari ini," katanya.

Berita Harian X