Sabtu, 12 November 2022 | 8:10pm
Foto NSTP
Foto NSTP

PRU15: PN tak mahu sekadar 'pemecah undi' di Sungai Buloh

SUNGAI BULOH: Perikatan Nasional (PN) bukan hadir sekadar untuk menjadi 'pemecah undi' terutama di kawasan Melayu, sebaliknya yakin mampu melakar kejutan di Parlimen Sungai Buloh.

Calon PN dari PAS, Mohd Ghazali Md Hamin, berkata biarpun populariti dan tumpuan lebih di dominasi calon Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin dan Datuk R Ramanan dari Pakatan Harapan (PH), namun PN khususnya PAS sendiri mempunyai sokongan kuat di akar umbi.

'Niat kita membentuk gabungan bersama BERSATU sebagai PN memang untuk memenangi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) ini dan membentuk kerajaan, bukan sekadar menjadi calon untuk pecahkan mana-mana undi.

"Sebab jangan dilupa pada PRU14 lalu, PAS memperoleh undi kedua tertinggi dan dengan pengunduran penyandang kerusi, R Sivarasa dari PKR, saya melihat saingan lebih terbuka di sini, malah kita juga ada pengundi tegar.

"Saya juga yakin pengundi sudah bijak untuk menilai parti mana yang mampu menerajui negara dengan bersih dan stabil," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas kunjungan ramah mesra bersama penduduk sekitar Taman Saujana Utama 1, di sini.

Mohd Ghazali berkata, statusnya sebagai anak tempatan dalam Parlimen itu boleh memberi kelebihan berbanding dua nama besar yang jelas adalah orang luar.

"Mereka (KJ dan Ramanan) dua nama besar, saya orang kecil sahaja, modal pun kecil, cuma kelebihan saya bukan orang luar, saya tinggal di Kota Damansara, saya harap status sebagai orang tempatan akan memberi sedikit kelebihan.

Beliau berkata, sekiranya dipilih pengundi, khidmat kebajikan kepada golongan susah akan menjadi keutamaan.

"Selain itu kita akan cuba mencari penyelesaian terbaik kepada masalah banjir dan banjir kilat yang tidak berjaya diselesaikan PH terutama dalam kawasan Parlimen ini biarpun sudah mentadbir Selangor untuk beberapa penggal," katanya.

Ditanya sama ada penggunaan logo PN berbanding PAS boleh mendatangkan kekeliruan kepada pengundi, Mohd Ghazali berkata, perkara itu bukan lagi isu kerana penerangan jelas sentiasa diberikan kepada pengundi.

"Soal logo hanya strategi, ia benda yang boleh diubah, kita sudah ada kesepakatan mengenainya, malah masa Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan Melaka sudah digunakan logo PN, masih berjaya dapat undi," katanya.

Kerusi Parlimen Sungai Buloh menyaksikan pertembungan tujuh penjuru, selain Mohd Ghazali, Khairy dan Ramanan, turut bertanding ialah Mohd Akmal Yusoff (PEJUANG), Ahmad Jufliz Faiza (Parti Rakyat Malaysia) dan dua calon Bebas iaitu Syed Abdul Razak Syed Long Al Sagoff, 62, serta Nurhaslinda Basri, 33.

Pada PRU14 lalu, Sivarasa meraih 43,631 undi menewaskan Nuridah dari PAS yang memperoleh 16,977 undi, A Prakash Rao mewakili BN (16,681) dan Zainurizzaman Moharam dari PSM (642).

Berita Harian X