Sabtu, 12 November 2022 | 12:38am
Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein - Foto BERNAMA
Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein - Foto BERNAMA

PRU15: Tuduhan Anwar keterlaluan - Hishammuddin

KLUANG: Dakwaan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya ada anggota tentera di Bera, Pahang, sudah mengundi awal untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dan dibayar untuk berbuat demikian, disifatkan sebagai keterlaluan.

Menyelar kenyataan Presiden PKR itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata tindakan Anwar itu juga, usaha untuk menidakkan integriti dan maruah Angkatan Tentera Malaysia (ATM), menerusi kepentingan politik yang sempit.

"Saya lihat tindakan Anwar ini mengheret ATM dalam permainan politiknya itu, bukan sahaja membuat pasukan keselamatan kita marah tetapi orang ramai juga berpendapat perlu ada had dan batasan dalam berpolitik," kata Bendahari Agung Barisan Nasional (BN) itu kepada pemberita selepas menghadiri Program Jom Santai Bersama Orang Muda Sembrong di Ngepot Kabin, di sini, malam ini.

Program itu juga dimeriahkan lagi dengan kehadiran penyanyi popular Hanifah Md Hanafiah atau lebih dikenali sebagai Black dan pelawak terkenal Mohd Nasir Hamzah (Achey Bocey) yang turut menghiburkan tetamu yang hadir.

Hishammuddin berkata demikian ketika mengulas dakwaan penyandang Presiden PKR itu, semasa ceramah PH di Kuala Terengganu, kononnya terdapat kem tentera di Bera, yang melaksanakan undian awal semalam, selain dikatakan dibayar RM300.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminta Anwar menarik balik tuduhan itu dan memohon maaf kepada anggota ATM, kerana menuduh mereka menerima wang dan sebagainya.

Bagaimanapun, Ismail Sabri berkata, beliau tidak menolak mungkin yang didakwa sebagai undi awal itu ialah undi pos kepada anggota pasukan keselamatan, yang boleh memohon untuk mengundi secara pos, jika mereka tidak dapat hadir semasa hari mengundi awal kerana bertugas. - BERNAMA

Anggota tentera di Bera didakwa menerima bayaran untuk mengundi. - Foto hiasan NSTP/ASWADI ALIAS
Anggota tentera di Bera didakwa menerima bayaran untuk mengundi. - Foto hiasan NSTP/ASWADI ALIAS

Berita Harian X