Khamis, 10 November 2022 | 4:00pm
Sebahagian penyokong Perikatan Nasional pada Majlis Pelancaran PN Best dan Manisfesto PN di Dataran Pendang, Selasa lalu. - FOTO Luqman Hakim Zubir
Sebahagian penyokong Perikatan Nasional pada Majlis Pelancaran PN Best dan Manisfesto PN di Dataran Pendang, Selasa lalu. - FOTO Luqman Hakim Zubir

PN Best jaminan, tawaran praktikal: Muhyiddin

Kuala Lumpur: Kaedah mengatasi kesuraman ekonomi akibat kesan global menjadi keutamaan Perikatan Nasional (PN), jika kembali menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Malah, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, memberi jaminan isu berkenaan akan menjadi perkara pertama dibincangkan pada mesyuarat Kabinet, sejurus gabungan itu membentuk Kerajaan Persekutuan.

Ini kerana, katanya, kesuraman ekonomi akan memberi kesan rantaian yang menjejaskan pelbagai lapisan masyarakat, terutamanya golongan berpendapatan rendah.

Beliau yang juga Presiden BERSATU berkata, penyelesaian berkenaan akan dibuat berpandukan struktur kewangan, dasar fiskal dan kaedah negara menguruskan ekonomi bagi menangani masalah sebahagian besar rakyat yang terjejas akibat keadaan terbabit.

"PN bercadang melanjutkan moratorium pinjaman kerana pendekatan ini dilihat boleh dilaksanakan, selain ia hanya membabitkan wang pihak bank. Malah, saya tengok bank pun tidak mengalami kerugian ketika pelaksanaan pendekatan sama, sebelum ini.

"Keadaan ini akan membolehkan orang ramai mempunyai aliran tunai mencukupi sebagai sekuriti untuk berdepan sebarang kemungkinan pada masa hadapan.

"Tawaran PN antara lain bagi memastikan ekonomi negara terus berkembang, termasuk Tabung Khas Galakan Pelaburan bernilai RM5 bilion untuk memastikan Malaysia sebagai paksi industri masa hadapan di Asia Tenggara," katanya di sini, semalam.

Peluang pekerjaan

Dalam pada itu, Muhyiddin turut memberi jaminan mewujudkan sejuta pekerjaan berpendapatan tinggi dalam sektor ekonomi masa hadapan dan digital.

Image

Beliau berkata, komitmen itu selari penubuhan Majlis Pekerjaan Negara, bertujuan mewujudkan 500,000 peluang pekerjaan ketika menjawat jawatan Perdana Menteri, sebelum ini.

"Sektor pelancongan juga adalah fokus tawaran PN. Perancangan pemulihan sektor ini oleh pihak berkuasa selama lima tahun adalah terlalu lama dan tidak mencukupi.

"Ini memandangkan sektor berkenaan adalah antara penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

"Justeru, dana khas pelancongan bernilai RM1 bilion akan ditubuhkan bagi membantu pengusaha industri ini dengan barangan buatan Malaysia juga akan menjadi keutamaan kerajaan PN," katanya.

Mengenai jaminan kebajikan rakyat, Muhyiddin berkata, MyPrihatin akan ditubuhkan untuk menjadi pusat sehenti dan pangkalan data tunggal bagi semua urusan penyerahan bantuan kepada golongan memerlukan, bertujuan memastikan agihan dapat dilaksanakan segera.

"Selain itu, di bawah pentadbiran saya, kebajikan warga FELDA dibela dengan sebahagian pinjaman peneroka berjumlah RM8.3 bilion sudah dilupuskan menerusi pelarasan pinjaman peneroka secara bersyarat.

Perumahan Generasi Baharu FELDA yang terbengkalai juga sudah disiapkan pada tahap 70 peratus.

"Sekiranya Perikatan Nasional diberi peluang untuk menubuhkan kerajaan, Generasi FELDA akan diperhebatkan lagi, termasuk menawarkan Wawasan FELDA Baharu bagi menjamin masa hadapan generasi muda di kawasan rancangan FELDA," katanya.

Image

Perkasa sistem kesihatan

Beliau berkata, sistem dan kualiti kesihatan awam negara juga akan diperkasa dengan peruntukan dinaikkan lebih lima peratus daripada KDNK, secara berperingkat, selain Kad Prihatin Nasional bakal diperkenal untuk memperluas akses perkhidmatan kesihatan terpilih percuma di klinik swasta dan hospital kerajaan.

Selain itu, katanya, PN akan menawarkan perkhidmatan bas sekolah dan pusat penjagaan percuma bagi kumpulan miskin dan miskin tegar, manakala Jabatan Warga Emas akan ditubuhkan bagi menjamin kesejahteraan golongan berkenaan.

"PN juga akan melaksanakan inisiatif menggalakkan majikan membenarkan pekerjaan secara fleksibel, mengikut waktu dan lokasi bersesuaian bagi menepati takrif kerja penuh 45 jam seminggu, sekali gus mampu meningkatkan penyertaan wanita dan belia sebagai tenaga kerja.

"Kadar elaun sara hidup (COLA) juga akan dinaikkan RM100, selain diselaraskan secara berkala serta Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 sebulan, bagi penjawat awam. 

"PN komited memastikan kuarters penjawat awam diselenggarakan dengan peruntukan RM2.5 bilion setahun bagi penyelenggaraan kuarters Kerajaan Persekutuan, di seluruh negara untuk tempoh 2023-2025," katanya.

Image

Tiada golongan tertinggal

Mengulas manifesto PN pada PRU15, Muhyiddin berkata, PN Best adalah jaminan dan tawaran yang praktikal, realistik serta inklusif dalam memastikan tiada golongan tertinggal.

"Kita juga mempunyai track record dan ketika saya menjadi Perdana Menteri pun kita tidak mempunyai sebarang manifesto, tetapi tetap terus melaksanakan dasar terbaik untuk membela kesejahteraan rakyat.

"Paling utama adalah kepemimpinan, keikhlasan dalam memastikan sebuah kerajaan prihatin, bersih dan stabil yang mampu menjaga kebajikan rakyat dan memajukan ekonomi untuk semua," katanya. 

 

Berita Harian X