Isnin, 7 November 2022 | 9:27pm

Manifesto BN: Pendidikan tinggi percuma kepada pelajar B40

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) akan menjanjikan pendidikan tinggi percuma kepada anak golongan B40 di semua universiti awam atau intitusi pengajian tinggi awam (IPTA) di negara ini.

Manifesto BN yang diumumkan Pengerusinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turut menawarkan sistem pengajian anjal iaitu 50 peratus pengajian di kampus dan 50 peratus secara dalam talian.

Beliau berkata, janji itu adalah sebahagian usaha serius BN untuk membasmi kemiskinan secara strategik, adil dan bersifat jangka panjang.

"Selain pengajian tinggi percuma kepada semua individu dari kelompok B40, universiti awam atau IPTA di negara akan menawarkan sistem pengajian anjal iaitu 50 peratus pengajian di kampus, dan 50 peratus lagi secara dalam talian atau jarak jauh, yang sekali gus mengurangkan sehingga separuh kos pengajian.

"Malah, selepas ini, bagi menghapuskan eksploitasi, semua mahasiswa atau sesiapa sahaja yang melakukan latihan amali atau internship akan diwajibkan bayaran elaun oleh majikan.

"Perkara ini kita usahakan kerana kita sedar, pendidikan bukan sahaja pertahanan terbaik, malah senjata ampuh dalam memerangi kekurangan serta kesenjangan hidup," katanya.

Selain itu, Ahmad Zahid berkata, manifesto BN juga menjanjian pemberian 100 peratus pembiayaan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan diberikan kepada pelajar dari kelompok M40 dan ke bawah

Beliau berkata, manifesto itu juga akan memperkenalkan bayaran semula PTPTN berdasarkan pendapatan dan tangga gaji selepas setahun bekerja.

"Kita turut berjanji untuk menjadikan PTPTN sebuah yayasan tabung amanah pendidikan nasional yang akan diberdayakan melalui endowmen (pembiayaan) dan infak masyarakat," katanya.

Selain itu, BN berjanji untuk memberikan autonomi penuh kepada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) jika diberikan mandat selepas 19 November ini.


Suara Kita

Gambar hiasan. - Foto fail NSTP
Gambar hiasan. - Foto fail NSTP
Berita Harian X