Rabu, 2 November 2022 | 1:10pm
Warga India yang dibawa masuk sindiket pemerdagangan orang yang turut membabitkan seorang pegawai Imigresen ditahan ketika memasuki negara di Klia2 semalam - Foto Ihsan Imigresen
Warga India yang dibawa masuk sindiket pemerdagangan orang yang turut membabitkan seorang pegawai Imigresen ditahan ketika memasuki negara di Klia2 semalam - Foto Ihsan Imigresen

Pegawai Imigresen, 6 warga India ditahan terbabit sindiket seludup pendatang asing

PUTRAJAYA: Seorang pegawai Imigresen dan enam rakyat India ditahan kerana dipercayai terbabit dalam sindiket membawa masuk warga asing melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (Klia2) semalam.

Berdasarkan maklumat risikan, sindiket itu dipercayai mengenakan bayaran antara RM5,000 hingga RM6,000 kepada setiap warga asing yang menyamar sebagai pelancong untuk memasuki negara ini tetapi sebenarnya untuk bekerja tanpa pas kerja sah.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, mereka ditahan dalam satu operasi bermula jam 7.45 malam oleh pegawai Bahagian Perisikan dan Operasi Khas, Ibu Pejabat Imigresen Putrajaya dengan kerjasama pegawai Imigresen Klia2.

Katanya, pegawai Imigresen yang ditahan berusia 31 tahun manakala warga India itu pula berumur antara 20 hingga 42 tahun.

Katanya, warga asing terbabit cuba memasuki negara ini untuk bekerja tanpa pas yang sah serta mengelakkan bayaran levi.

"Modus operandi sindiket ini adalah menawarkan e-visa palsu kepada warga asing berkenaan untuk memasuki Malaysia sebagai pelancong," katanya melalui dalam kenyataan hari ini.

Khairul Dzaimee berkata, sindiket itu menyediakan tempat tinggal, program lawatan dan sejumlah wang kepada warga asing terbabit bagi menunjukkan seolah-seolah mereka adalah pelancong sebenar.

Menurutnya, pegawai Imigresen yang bersubahat pula akan menurunkan cop ke atas pasport tanpa merekodkan perjalanan warga asing itu ke dalam sistem MyImms.

"Sindiket ini disyaki telah menjalankan operasi sejak pembukaan sempadan negara pada 1 April lalu," katanya.

Rarga asing yang ditahan disiasat mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Akta Pasport 1966 kerana cuba memasuki Malaysia secara tidak sah.

Pegawai Imigresen berkenaan pula akan disiasat di bawah Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007, setelah perintah reman diperolehi.

Berita Harian X