Sabtu, 29 Oktober 2022 | 5:27pm
Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. - Foto NSTP
Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. - Foto NSTP

PRU15: Menang dua kerusi Parlimen dorong Anwar tawan Tambun

KUALA LUMPUR: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan pemindahannya ke kerusi Parlimen baharu berikutan keyakinan dua kerusi yang pernah disandangnya sebelum ini dapat meneruskan rentak kemenangan.

Bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh dan penyandang kerusi Parlimen Port Dickson itu berkata, pemindahan ke kerusi Parlimen Tambun pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diputuskan selepas kajian dilakukan di kawasan itu.

"Saya sudah meninggalkan suatu gelanggang yang sudah kukuh. (Parlimen) Permatang Pauh bagi saya sudah kukuh dan (Parlimen) Port Dickson dalam beberapa tahun ini saya sudah berikan perhatian sangat banyak.

"(Jadi) saya hendak kukuhkan dan harus tawan kawasan baharu untuk memenangi dan menawan negara," katanya dalam rakaman audio yang dikongsikan kepada media menerusi kumpulan WhatsApp di sini hari ini.

Pada pengumuman calon PKR malam tadi, Anwar yang juga calon Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH) disahkan bertanding di kerusi Parlimen Tambun dan dijangka bertembung penyandang kerusi itu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang juga Timbalan Presiden BERSATU.

Seramai 72 calon ditampilkan PKR untuk bertanding kerusi Parlimen pada PRU15.

Malah, pada majlis pengumuman calon itu, Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, Anwar sedang mendahului di Parlimen Tambun berdasarkan tinjauan dan semakan terperinci dilaksanakan parti itu.

Sementara itu, mengulas mengenai kenyataan bekas Naib Presiden PKR, Tian Chua hari ini yang memberi amaran langkah PKR menggugurkan beberapa Ahli Parlimen menjelang PRU15 boleh menjejaskan parti, Anwar yang juga Presiden PH menegaskan tidak semua pemimpin daripada parti itu perlu diketengahkan sebagai calon PRU15.

Beliau berkata, muka-muka baharu termasuk golongan generasi baharu perlu diberi peluang untuk bertanding pada pilihan raya berkenaan.

"Saya ingin tegaskan (kepada) Tian Chua, tidak semua perjuangan itu harus melalui jalur pilihan raya. Kita perlukan sokongan tokoh-tokoh lama ini dalam parti untuk terus bimbing anak-anak muda," katanya.

Menurut laporan media, Tian Chua memberitahu terdapat ramai dalam kalangan ahli parti itu kecewa dengan keputusan yang dibuat pucuk pimpinan dalam memilih calon untuk bertanding di beberapa kerusi dalam pilihan raya kali ini.

Antara bekas Ahli Parlimen PKR yang tidak akan mempertahankan kerusi mereka termasuk Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), R Sivarasa (Sungai Buloh), Tan Yee Kew (Wangsa Maju), June Leow (Hulu Selangor), Johari Abdul (Sungai Petani) dan Chan Ming Kai (Alor Setar). - BERNAMA

Berita Harian X