Khamis, 27 Oktober 2022 | 11:29am
Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Sesiapa saja jadi Pengerusi BN akan diserang pembangkang - Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR: Sesiapa saja menjadi Pengerusi Barisan Nasional (BN) akan menjadi sasaran serangan pembangkang, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau yang juga Presiden UMNO berkata, serangan terbabit bertambah kuat menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) kerana ia strategi pihak lawan.

"Lawan BN memperkuatkan 'serangan' ke atas Pengerusi BN menjelang PRU15 bukan sesuatu yang luar biasa.

"Ia terjadi luar biasa jika mereka tidak lagi `menyerang' Pengerusi BN dengan pelbagai dakyah dari sebelum menjelang PRU15 lagi.

"Lebih-lebih lagi Pengerusi BN juga Presiden UMNO yang tidak mengalah kepada tekanan dan kezaliman mereka," katanya menerusi perkongsian di Facebook.

Ahmad Zahid berkata, itu antara sebab tokoh DAP, Lim Kit Siang 'ambil berat' mengenai kerusi Parlimen Bagan Datuk yang disandangnya.

Katanya, perkara terbabit menjadi lebih jelas apabila penyandang kerusi Parlimen Iskandar Puteri itu risau mengenai calon PH yang akan bertanding di Bagan Datuk.

"(Kit Siang) minta PH restui supaya individu yang pernah menyarankan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dimansuhkan, jadi calon PH.

"Alasan Kit Siang kononnya mahu lawan rasuah, tetapi itu alasan yang sangat tidak jujur oleh beliau," katanya.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, Kit Siang sendiri tahu beliau dikenakan pertuduhan di mahkamah ketika era pentadbiran PH.

Malah, katanya, pertuduhan dikenakan dibuat sejurus PH menang PRU14 dan selepas Tan Sri Tommy Thomas dilantik Peguam Negara.

"Jika saya mengulas secara terperinci dan terbuka mengenainya di sini boleh mengundang implikasi perundangan.

"Namun, syukur Mahkamah Tinggi Shah Alam sudah melepaskan, malah membebaskan saya daripada pertuduhan dan laporan siasatan Pasukan Petugas Khas ke atas buku Tommy juga sudah didedahkan kepada umum," katanya.

Bagaimanapun, Ahmad Zahid berkata, sehingga kini tiada pemimpin PH termasuk Kit Siang mengulas mengenai pendedahan laporan pasukan berkenaan.

"Kit Siang jika jujur melawan rasuah sepatutnya mempersoalkan mengenai kes rasuah tanah dan banglo (anaknya, Lim Guan Eng).

"Kes rasuah bekas Setiausaha Agung DAP itu yang tiba-tiba digugurkan selepas beberapa bulan PH menang PRU14.

"Kes digugurkan di tengah-tengah perbicaraan selepas mahkamah memutuskan prima facie dan ramai saksi sudah dipanggil," katanya.

Berita Harian X