Ahad, 23 Oktober 2022 | 10:27pm
Majlis pelacaran ‘mobilization night of DAP" Sarawak dan pengumuman calon DAP di Ibu Pejabat DAP Jalan Abang Abdul Rahim di Kuching. NSTP/NADIM BOKHARI
Majlis pelacaran ‘mobilization night of DAP" Sarawak dan pengumuman calon DAP di Ibu Pejabat DAP Jalan Abang Abdul Rahim di Kuching. NSTP/NADIM BOKHARI

DAP Sarawak sahkan tujuh daripada 8 calon PRU15

KUCHING: DAP Sarawak mengumumkan empat lagi calon bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dengan tiga daripadanya penyandang yang akan mempertahankan kerusi masing-masing.

Dengan pengumuman itu, tujuh daripada lapan calon DAP sudah disahkan bertanding.

Penyandang yang dikekalkan ialah Chieng Jen sendiri yang akan mempertahankan kerusi Parlimen Stampin; Mordi Bimol (Mas Gading) dan Dr Kelvin Yii (Bandar Kuching).

Calon muka baharu pula ialah Larry Jabul yang akan mencabar calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) di Parlimen Serian.

Senarai calon terbabit diumumkan Chieng Jen selaku Pengerusi DAP Sarawak pada Majlis Malam Mobilisasi PRU15 DAP Sarawak yang turut dihadiri veteran DAP, Lim Kit Siang, di sini, malam ini.

Tiga calon untuk kawasan tengah Sarawak sudah diumumkan di Sibu malam Sabtu lalu dengan dua penyandang dikekalkan iaitu Oscar Ling (Sibu) dan Alice Lau (Lanang) manakala muka baharu, Tony Chiew akan bertanding di Bintulu.

DAP akan bertanding di lapan kawasan Parlimen di Sarawak, namun calon bagi satu lagi kawasan Parlimen iaitu di Sarikei masih belum diumumkan secara rasmi.

DAP memenangi Parlimen Sarikei pada PRU14 menerusi Wong Ling Biu, namun namanya belum disebut sama ada kekal atau digugurkan pada PRU15.

Berita Harian X