Khamis, 18 Ogos 2022 | 5:42pm
Najib Razak ketika sidang media selepas sesi perbicaraan rayuan terakhir membabitkan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya. - Foto NSTP/Mohd Fadli Hamzah
Najib Razak ketika sidang media selepas sesi perbicaraan rayuan terakhir membabitkan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya. - Foto NSTP/Mohd Fadli Hamzah

'Nyawa, kebebasan dan hak saya kini terancam' - Najib

PUTRAJAYA: "Nyawa, kebebasan dan hak saya untuk mendapat perbicaraan yang adil, kini terancam," dakwa Datuk Seri Najib Razak.

Najib berkata demikian selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonan peguam utamanya, Hisyam Teh Poh Teik untuk menarik diri daripada mengendalikan rayuan akhir kes SRC International Sdn Bhd.

Sehubungan itu, Najib berkata, beliau ingin merekodkan bantahannya terhadap prosiding rayuannya, hari ini.

"Saya kini secara realiti, tidak mempunyai peguam bela dan tidak boleh untuk menghujahkan pembelaan.

"Saya percaya, saya mempunyai kes yang kuat dan credible (dipercayai) serta saya juga percaya bahawa Hisyam dan pasukannya sekiranya diberikan waktu yang munasabah akan melakukan tugas hebat," katanya kepada media selepas selesai prosiding rayuannya di sini, hari ini.

Bagaimanapun, bekas Perdana Menteri itu berkata beliau berdoa dan berharap akan mendapat perbicaraan yang adil dan keadilan akan menang.

Menjelaskan mengenai tindakan peguam belanya yang enggan mengemukakan hujahan pada prosiding itu, Najib berkata, "mereka enggan meneruskan kerana tidak mempunyai masa untuk membuat persiapan.

Malangnya, Najib berkata, mahkamah tidak membenarkan peguam bela dan peguam caranya untuk menarik diri.

"Akibatnya, pembelaan saya tidak dapat disampaikan di mahkamah hari ini dan hanya pendakwaan yang membuat hujahan.

"Ini adalah perkara yang serius dan saya harap mahkamah akan mempertimbangkan dan mengambil langkah pembetulan," katanya.

Najib turut menjelaskan bahawa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sudah melakukan tugas yang baik dalam mewakilinya.

Bagaimanapun, Najib berkata, beliau (Shafee) gagal di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, selain tidak dibenarkan untuk melantik Queen's Counsel (QC) untuk mewakilinya.

"Dalam keadaan sebegitu, saya tiada pilihan selain mencari pasukan baharu kerana saya mahukan perspektif baru kepada kes ini.

"Itulah sebab saya melantik Hisyam dan Datuk Mohd Zaid Ibrahim," katanya.

Sementara itu, Hisyam berkata, beliau memerlukan masa untuk meneliti dokumen namun tidak dibenarkan oleh mahkamah.

"Dalam keadaan sebegitu, pasukan saya tidak boleh secara efektif mewakili Najib.

"Itulah sebabnya, pagi tadi saya membuat permohonan kepada mahkamah untuk menarik diri sebagai peguam utamanya," katanya.

Beliau menambah, sekiranya diberikan waktu yang munasabah seperti diminta, beliau akan kembali dan berhujah satu persatu terhadap pendakwaan

"Itulah perbicaraan yang adil. Namun dalam keadaan sebegini, saya tidak boleh memainkan peranan yang efektif.

"Jadi pada dasarnya, Najib tidak mempunyai peguam untuk mewakilinya," katanya

Berita Harian X