Selasa, 14 Jun 2022 | 12:40pm
Al-Sultan Abdullah memasyhurkan Tengku Permaisuri Norashikin sebagai Pro-Canselor UiTM yang baharu. - Foto Bernama
Al-Sultan Abdullah memasyhurkan Tengku Permaisuri Norashikin sebagai Pro-Canselor UiTM yang baharu. - Foto Bernama

Tengku Permaisuri Selangor Pro-Canselor UiTM baharu

SHAH ALAM: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang juga Canselor Universiti Teknologi MARA (UiTM) hari ini, mewasalkan pemasyhuran Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin sebagai Pro-Canselor UiTM yang baharu.

Pemasyhuran Tengku Permaisuri Norashikin sebagai Pro-Canselor UiTM yang baharu bagi tempoh 18 Oktober 2021 hingga 17 Oktober 2024 diadakan sempena Istiadat Konvokesyen UiTM ke-93 di Dewan Agung Tuanku Canselor UiTM, di sini, hari ini.

Turut berangkat, Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Hadir sama Naib Canselor UiTM, Prof Datuk Dr Roziah Mohd Janor.

Sementara itu, Al-Sultan Abdullah dalam titahnya, menzahirkan rasa bertuah dan berbesar hati menyempurnakan pemasyhuran Tengku Permaisuri Norashikin sebagai Pro-Canselor UiTM yang baharu.

Titah baginda, pemasyhuran itu amat bertepatan kerana UiTM sebuah universiti yang mempunyai nilai warisan sejarah yang sarat ikatan pertalian dengan Selangor.

"Semoga dengan pemasyhuran ini akan membuka lembaran baharu bagi UiTM untuk terus dimartabatkan sebagai institusi pengajian awam yang unggul di negara," titah baginda.

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-93 kali ini berlangsung secara bersemuka bermula hari ini hingga 6 Julai menyaksikan 27,287 graduan akan menerima sijil penganugerahan ijazah dan diploma dalam bidang masing-masing.

Daripada jumlah itu, seramai 169 graduan akan menerima ijazah doktor falsafah; 1,243 ijazah sarjana; 62 profesional; 163 diploma lepasan ijazah; 9,024 ijazah sarjana muda dan 16,626 graduan menerima diploma.– BERNAMA

Berita Harian X