Sabtu, 30 April 2022 | 1:31pm
Setakat 27 April lalu, 5,346 kes direkodkan di negeri ini bagi penyakit yang biasanya menjangkiti kanak-kanak berusia bawah tujuh tahun. - Foto hiasan
Setakat 27 April lalu, 5,346 kes direkodkan di negeri ini bagi penyakit yang biasanya menjangkiti kanak-kanak berusia bawah tujuh tahun. - Foto hiasan

Kes mingguan HFMD di Selangor lebihi paras amaran

SHAH ALAM: Bilangan kes mingguan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di Selangor kini telah melebihi paras amaran, kata Pengarah Kesihatan Selangor, Datuk Dr Sha'ari Ngadiman.

Setakat 27 April lalu, 5,346 kes direkodkan di negeri ini bagi penyakit yang biasanya menjangkiti kanak-kanak berusia bawah tujuh tahun.

"Pada masa yang sama, terdapat 112 kluster HFMD telah dilapor membabitkan 547 kes dengan 95 peratus daripadanya membabitkan kluster di taska, tadika serta pusat jagaan harian, namun tiada kematian dilaporkan," katanya dalam kenyataan semalam.

Dr Sha'ari berkata, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) menggesa orang ramai khususnya pengusaha serta penjaga kanak-kanak untuk mengambil langkah berjaga-jaga seperti sentiasa memastikan kebersihan premis terutama lantai, bilik air dan peralatan yang digunakan kanak-kanak.

"Selain itu pihak yang terbabit perlu membuat saringan di pintu masuk premis, sentiasa mengamalkan kebersihan diri termasuk mencuci tangan ketika menguruskan kanak-kanak, memastikan lampin pakai buang dibuang dalam tong yang bertutup serta melaporkan kluster HFMD kepada pejabat kesihatan daerah berdekatan," katanya.

Beliau turut menasihati ibu bapa kepada kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda jangkitan HFMD seperti demam dan ruam melepuh pada tangan, kaki, mulut dan lidah, supaya tidak membawa anak mereka ke tempat awam, selain mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan sentiasa membersihkan permainan anak.

HFMD adalah penyakit akibat jangkitan virus, khususnya daripada jenis Coxsackie A16 dan Enterovirus 71 (E71), yang menular menerusi sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh dan najis penghidapnya.

– BERNAMA

Berita Harian X