Rabu, 6 April 2022 | 3:44pm

Pemilihan PKR 2022: Proses pencalonan bermula Jumaat

KUALA LUMPUR: Proses pencalonan dalam pemilihan PKR 2022 untuk menentukan kepimpinan di 222 cabang parti itu, akan bermula Jumaat hingga Ahad ini, manakala bagi Majlis Pimpinan Pusat (MPP) pula dijadualkan berlangsung pada Isnin depan.

Pencalonan bagi peringkat cabang dan MPP yang mempertaruhkan jawatan tertinggi parti, akan dilaksanakan sepenuhnya secara digital melalui aplikasi ADIL.

Bagaimanapun, Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) akan menyediakan pusat pencalonan fizikal di negeri dan ibu pejabat PKR bagi mereka yang memerlukan bantuan melengkapkan borang pencalonan.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR, Dr Zaliha Mustafa, berkata parti itu sedang menggiatkan usaha meminta ahli memuat turun aplikasi ADIL bagi membolehkan kelayakan mereka disemak dan diteliti, sekali gus membolehkan layak untuk mengundi pada pemilihan kali ini.

"Sistem semakan keanggotaan masih dalam fasa 'trial run'. Segala maklum balas amat dihargai dan akan diperbaiki.

"JPP memohon untuk anggota terus menggiatkan usaha memuat turun aplikasi ADIL, mengemas kini butiran peribadi dan mendaftar sebagai Pemilih Atas Talian (PAT)," katanya dalam satu kenyataan di akaun Facebook - Pemilihan Keadilan 2022, hari ini.

Pertembungan 'kerusi panas' pada pemilihan PKR kali ini dijangka tertumpu kepada jawatan Timbalan Presiden, yang menyaksikan dua nama sudah mengesahkan bertanding setakat ini, iaitu Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, serta Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli.

Sementara itu, satu surat pemberitahuan kepada kepimpinan PKR pada semua peringkat berkaitan pemilihan parti yang dikeluarkan Zaliha sebelum ini, menjelaskan kaedah pengundian akan mengekalkan konsep 'satu anggota satu undi', iaitu menerusi kaedah e-pemilihan.

"Hanya pelaksanaannya dilakukan secara hibrid, iaitu dengan menggabungkan pengundian secara dalam talian yang boleh dilakukan oleh ahli melalui aplikasi ADIL, atau dilaksanakan secara fizikal dengan kaedah digital di pusat pengundian yang akan ditetapkan oleh JPP," katanya.

Beliau berkata, pelaksanaan pemilihan kali ini akan berlaku dalam dua peringkat, iaitu bermula di cabang yang akan memilih enam jawatan tertinggi parti iaitu Presiden, Timbalan Presiden dan empat Naib Presiden, selain kepimpinan tertinggi sayap PKR serta cabang.

Katanya, peringkat kedua pula akan berjalan ketika Kongres Nasional PKR dijadualkan berlangsung 24 Jun dan 25 Jun depan, membabitkan pemilihan bagi masing-masing 20 jawatan Ahli MPP, Wanita serta Angkatan Muda Keadilan (AMK).

"Pada peringkat kongres kelak, akan berlaku pemilihan peringkat kedua di mana perwakilan yang hadir ke kongres saja layak memilih," katanya sambil memaklumkan perwakilan kongres nanti terdiri daripada lima orang yang sudah dipilih pada mesyuarat tahunan cabang, Wanita dan AMK yang berlangsung dari 10 Mac hingga Isnin lalu.

Dalam pada itu, tempoh pengundian bagi kaedah fizikal dijadualkan bermula 13 hingga 17 Mei, manakala undian dalam talian menggunakan aplikasi ADIL atau laman sesawang ADIL pula berlangsung pada 18 hingga 20 Mei depan.

Berita Harian X