Isnin, 7 March 2022 | 10:47pm
Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man melihat perkembangan terkini di Pusat Kawalan SMART berikutan banjir kilat petang tadi. STR/HAZREEN MOHAMAD
Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man melihat perkembangan terkini di Pusat Kawalan SMART berikutan banjir kilat petang tadi. STR/HAZREEN MOHAMAD

JPS giat naik taraf kolam takungan banjir sekitar KL

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kuala Lumpur sedang melaksanakan kerja pembaikan dan menaik taraf kolam takungan banjir di sekitar pusat bandar ini, termasuk Kolam Takungan Batu, di sini.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata ketika ini ada fasiliti yang masih belum disiapkan termasuk dua Projek Mitigasi Banjir di Sungai Bunus dan Sungai Batu.

Katanya, secara keseluruhan, kerajaan meluluskan kira-kira RM3 bilion bagi projek tebatan banjir, termasuk Terowong SMART.

"Ada beberapa projek belum disiapkan kerana terdapat kelewatan termasuk dua projek berkenaan yang dijangka siap pada 2024.

"Bagaimanapun, isu berkenaan sudah diatasi dengan penukaran kontraktor," katanya pada sidang media di Pusat Kawalan SMART, di sini, hari ini.

Tuan Ibrahim berkata, bagi tempoh 50 tahun, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM393 bilion sebagai dana untuk projek penyelesaian jangka panjang isu banjir termasuk hal berkaitan hakisan pantai.

"Ada beberapa perkara yang harus dilihat dalam isu banjir termasuk mekanisme aliran air berjalan lancar. Pembinaan Terowong SMART dilihat berkesan bagi mengatasi isu ini.

"Bagaimanapun jika hujan terlalu lebat, ia akan mengakibatkan aliran longkang dipenuhi air, sekali gus menyebabkan risiko berlaku banjir," katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan mempertingkatkan ketepatan ramalan cuaca di Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) sebagai langkah mempersiapkan orang ramai menghadapi banjir.

"Kita akan mengeluarkan amaran awal kepada penduduk yang terjejas dan pada masa sama menggalakkan masyarakat mengambil tahu setiap maklumat dikeluarkan pihak berkuasa," katanya.

Mengenai kejadian banjir kilat melanda ibu negara petang tadi, beliau berkata, semua infrastruktur sistem kawalan banjir di bawah seliaan JPS Kuala Lumpur beroperasi dengan baik.

Katanya, rumah pam, pintu kawalan air, siren, kolam takungan dan lencongan banjir beroperasi dengan baik mengikut prosedur operasi standard (SOP).

"Lencongan Terowong SMART diaktifkan pasa mod 2B pada 3.40 petang, mod 2 pada 3.58 petang dan seterusnya mod 3 pada 4.44 petang. Pada jam 9.50 malam tadi sistem itu kembali ke mod 1, dengan sebanyak 1,145,146 meter padu air berjaya dilencongkan," katanya.

Beliau berkata, ada sebahagian kawasan yang terjejas akibat banjir kilat di pusat bandar ini sudah kembali seperti biasa.

"Ada juga kawasan terjejas yang masih dalam kritikal, terutama yang membabitkan insiden kenderaan awam ditenggelami air," katanya.

Berita Harian X