Selasa, 4 Januari 2022 | 1:25pm
Suntikan vaksin COVID-19
Suntikan vaksin COVID-19

KKM siasat 18 kes kesan imunisasi serius dalam kalangan banduan

PUTRAJAYA: Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan menerima laporan mengenai 18 kes kesan advers susulan imunisasi (AEFI) serius yang dilaporkan berlaku dalam kalangan banduan Penjara Kajang, yang tular baru-baru ini.

Pengarahnya, Dr Roshayati Mohamad Sani, menerusi satu kenyataan media, berkata pada masa sama, laporan AEFI yang diklasifikasikan sebagai serius, termasuk yang membabitkan kematian itu, sedang dalam proses penyiasatan.

"KKM ingin merujuk kepada surat daripada Penjara Kajang yang tular di media sosial berkenaan 18 kes mengalami kesan AEFI serius yang dilaporkan dalam kalangan penerima vaksin COVID-19 melalui Program Vaksinasi Banduan Penjara Kajang di penjara itu.

"Adalah dimaklumkan bahawa KKM melalui NPRA memantau secara berterusan keselamatan penggunaan semua vaksin termasuk vaksin COVID-19 melalui pemantauan laporan AEFI," katanya.

Beliau berkata, siasatan juga sudah dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat bersama Jabatan Kesihatan Negeri Selangor bagi mendapatkan maklumat lengkap.

Katanya, laporan siasatan akan dibentangkan untuk dinilai oleh Jawatankuasa Farmakovigilans Khas Vaksin COVID-19 (JFK) bagi mengesahkan sebab akibat atau hubungkait antara vaksin dengan kesan advers yang dilaporkan.

Sehubungan itu, beliau berkata, KKM akan memaklumkan situasi semasa laporan kepada umum dari semasa ke semasa.

Terdahulu, tular sesalinan surat daripada pengurusan Penjara Kajang kepada Pakar Perubatan Kesihatan Awam di Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat membabitkan 18 kes advers serius yang sudah dilaporkan kepada NPRA, termasuk dua kes kematian dalam kalangan banduan yang sudah mengambil vaksin COVID-19 dalam penjara itu.

Surat bertarikh 30 November lalu itu menyebut seramai 4,185 banduan terbabit dalam program vaksinasi berkenaan dan menerima vaksin jenis Pfizer, Sinovac dan Cansino dalam dua fasa antara 23 September hingga 22 Oktober lalu.

Antara kesan advers serius lain yang dinyatakan dalam surat itu termasuk membabitkan jantung kelumpuhan serta bahagian badan yang mengalami kelemahan.

Berita Harian X