Khamis, 30 Disember 2021 | 2:06pm

Syabu lebih RM1.8 juta disorok dalam tayar basikal kanak-kanak

BUTTERWORTH: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Pulau Pinang berjaya merampas dadah dipercayai syabu dianggarkan bernilai lebih RM1.8 juta, yang disorokkan dalam tayar basikal kanak-kanak yang mahu dihantar menggunakan syarikat kurier.

Modus operandi penyeludupan bahan terlarang itu terbongkar apabila Unit Narkotik jabatan berkenaan menemui 10 kotak 'parcel' ketika membuat pemeriksaan di sebuah syarikat kurier di Pusat Perniagaan Raja Uda, di sini, kira-kira jam 6 petang Rabu minggu lalu.

Pengarah Kastam negeri, Abdul Halim Ramli, berkata hasil pemeriksaan awal yang dijalankan terhadap salah sebuah kotak itu mendapati ia mengandungi set rangka basikal kanak-kanak dan tayar bersama rim.

"Bagaimanapun, hasil pemeriksaan lanjut mendapati di dalam tayar basikal itu tersorok bungkusan plastik lutsinar yang mengandungi hablur kristal disyaki dadah jenis methamphetamine.

"Susulan itu, pasukan merampas kesemua 10 kotak terbabit dan membawanya ke Pejabat Unit Narkotik di Kampung Kastam, Bagan Jermal, untuk pemeriksaan menyeluruh.

"Hasil pemeriksaan menyeluruh, pasukan menjumpai 104 bungkusan plastik lutsinar mengandungi hablur kristal disyaki dadah di dalam tayar basikal dalam 10 kotak berlainan, seberat lebih 18 kilogram (kg) dianggarkan bernilai lebih RM1.8 juta," katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Halim berkata, hasil pemeriksaan terhadap dokumen pada semua bungkusan itu mendapati alamat pengirimnya adalah di Pulau Pinang dan barangan terbabit untuk dihantar ke salah sebuah negara di Oceania.

Abdul Halim pada sidang media, hari ini. - NSTP/Danial Saad
Abdul Halim pada sidang media, hari ini. - NSTP/Danial Saad

"Bagaimanapun setakat ini, kita tidak dapat mendedahkan identiti pengirim berkenaan. Siasatan lanjut sedang dijalankan dari pelbagai sudut.

"Kes kini disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mandatori gantung sampai mati jika sabit kesalahan," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Halim menggesa orang ramai supaya membantu JKDM untuk memerangi jenayah penyeludupan meliputi dadah, rokok, minuman keras, mercun, kenderaan dan lain-lain.

"Penyeludupan bukan saja merugikan negara dari segi kehilangan hasil, malah ia turut mendatangkan ancaman kepada keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat.

"Orang awam yang mengetahui sebarang kegiatan berkaitan penyeludupan boleh menghubungi talian bebas tol kastam 1-800-88-8855 atau pejabat kastam terdekat. JKDM memberi jaminan bahawa identiti setiap pemberi maklumat adalah dirahsiakan," katanya.

Rampasan dadah dipercayai syabu dianggarkan bernilai lebih RM1.8 juta yang disembunyikan dalam tayar basikal. - NSTP/Danial Saad
Rampasan dadah dipercayai syabu dianggarkan bernilai lebih RM1.8 juta yang disembunyikan dalam tayar basikal. - NSTP/Danial Saad
Berita Harian X