Rabu, 8 Disember 2021 | 10:59pm

Undi protes di DUN Satok?

KUCHING: Calon PKR bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Satok, Datuk Dr Nor Irwan Ahmad, berkemungkinan berdepan undi protes pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-12, 18 Disember ini.

Tindakan itu dipercayai berpunca daripada pertukaran calon saat akhir bagi bertanding di kerusi berkenaan.

Ketua Wanita PKR Cabang Petra Jaya, Nor Dahlia Esapian Eyaw, mendakwa dinamakan pada awalnya untuk bertanding di kerusi berkenaan sebelum digantikan pada saat akhir dengan Nor Irwan.

"Ya, saya memang sedih malah semua ahli keluarga, jentera parti dan pengundi memprotes serta mungkin tidak mengundi.

"Saya minta maaf kerana tidak akan membantu Nor Irwan berkempen. Terpulang kepada pengundi untuk memilih siapa yang difikirkan layak," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Nor Dahlia mendakwa belum mendapat penjelasan berhubung penggugurannya, namun hanya dimaklumkan ada kaitan dengan isu muflis.

Menegaskan dirinya tidak muflis, beliau memaklumkan sudah menyerahkan semua bukti berkaitan kepada kepemimpinan parti.

"Saya bersih, merdeka dan bebas daripada sebarang sabitan jenayah dan kebankrapan," katanya.

Pada PRN Sarawak kali ini, DUN Satok menyaksikan pertembungan tiga penjuru membabitkan Nor Irwan, calon GPS, Datuk Ibrahim Baki dan Awang Badele Awang Ali daripada dan Parti Bumi Kenyalang (PBK).

Kerusi DUN Satok sebelum ini disandang oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Openg selama lapan penggal yang memilih bertanding di DUN Gedong pada PRN kali ini.

Berita Harian X