Isnin, 29 November 2021 | 2:23pm
Al-Sultan Abdullah (tengah) berkenan bergambar bersama Affendi (dua, kiri) selepas Istiadat Pengurniaan Darjah Kepahlawanan Angkatan Tentera (DKAT) 2021 di Istana Negara hari ini. Turut sama, (dari kiri) Mohd Reza, Zamrose dan Ackbal. - Foto BERNAMA
Al-Sultan Abdullah (tengah) berkenan bergambar bersama Affendi (dua, kiri) selepas Istiadat Pengurniaan Darjah Kepahlawanan Angkatan Tentera (DKAT) 2021 di Istana Negara hari ini. Turut sama, (dari kiri) Mohd Reza, Zamrose dan Ackbal. - Foto BERNAMA

Agong kurnia 210 pingat kepada angkatan tentera

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan mengurniakan darjah Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) kepada Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Istiadat Pengurniaan Darjah Kepahlawanan Angkatan Tentera Malaysia (DKAT) 2021, menyaksikan Zamrose mendahului senarai 210 penerima pingat pada istiadat yang berlangsung di Balairung Seri Istana Negara.

Pada istiadat itu, Seri Paduka turut berkenan mengurniakan darjah PGAT kepada Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad.

Turut berangkat mengiringi Seri Paduka yang juga Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ke istiadat pengurniaan darjah itu ialah Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Pada istiadat berkenaan, Seri Paduka turut berkenan mengurniakan Darjah Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) kepada 31 penerima, Pahlawan Angkatan Tentera (56 penerima), Kesatria Angkatan Tentera (67 penerima) dan Bentara Angkatan Tentera (53 penerima).

Penganugerahan Pingat DKAT diberikan kepada pegawai dan anggota lain-lain pangkat yang berkelayakan di atas jasa dan pengorbanan yang dicurahkan dalam perkhidmatan ATM.

Istiadat DKAT tahun ini diadakan selepas kali terakhir berlangsung pada 2019 dan tidak dapat diadakan pada 2020 berikutan penularan wabak COVID-19 yang melanda seluruh negara.

Istiadat hari ini dilaksanakan dengan pematuhan ketat prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti dan protokol penganjuran sesuatu majlis rasmi untuk mengekang penularan COVID-19.

Yang turut hadir ke istiadat itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz, Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Affendi Buang dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Muez Abd Aziz. - BERNAMA

Berita Harian X