Khamis, 8 April 2021 | 9:23am
 Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin. - Foto Bernama
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin. - Foto Bernama

JKJAV kaji penggunaan vaksin AstraZeneca di Malaysia

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) akan memutuskan sama ada Malaysia akan terus menggunakan vaksin AstraZeneca dalam portfolio vaksin bagi penduduk negara ini.

Perkara itu dinyatakan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin susulan kesimpulan dibuat Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) berhubung kes pembekuan darah yang dilaporkan selepas penggunaan vaksin AstraZeneca harus disenaraikan sebagai kesan sampingan vaksin yang mungkin berlaku.

"Kita mengambil maklum pengumuman EMA mengenai vaksin AstraZeneca. JKJAV akan mempertimbangkan perkara itu dan akan memutuskan sama ada kita akan terus menggunakan AstraZeneca dalam portfolio vaksin kita.

"Keselamatan adalah perkara utama," kata beliau dalam laman Twitternya, hari ini.

Semalam, Khairy yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) berkata, Malaysia masih mempunyai masa untuk membuat keputusan memandangkan vaksin AstraZeneca datang daripada kemudahan COVAX hanya pada bulan hadapan.

Beliau berkata, isu membabitkan vaksin AstraZeneca juga sudah dibincangkan pada mesyuarat JKJAV kelmarin.

Jawatankuasa keselamatan EMA (PRAC) semalam membuat kesimpulan bahawa pembekuan darah luar biasa dengan platelet darah rendah harus disenaraikan sebagai kesan sampingan Vaxzevria (dahulunya vaksin COVID-19 AstraZeneca) yang sangat jarang berlaku.

Dalam kenyataan pada laman webnya, EMA memaklumkan, jawatankuasa itu mempertimbangkan semua bukti yang ada ketika ini, termasuk nasihat daripada kumpulan pakar sebelum membuat kesimpulan itu.

EMA mengingatkan profesional penjagaan kesihatan dan mereka yang menerima vaksin itu untuk kekal berjaga-jaga terhadap kemungkinan berlakunya kes pembekuan darah berserta platlet darah rendah yang sangat jarang berlaku dalam tempoh dua minggu selepas penerimaan vaksin.

Katanya, kebanyakan kes dilaporkan berlaku setakat ini membabitkan wanita berusia bawah 60 tahun dalam masa dua minggu selepas vaksinasi dan berdasarkan bukti sehingga kini, faktor risiko khusus belum dapat disahkan.

Berita Harian X