Rabu, 24 March 2021 | 5:19pm
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba. - Foto Bernama
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba. - Foto Bernama

Isu keselamatan vaksin, NPRA sudah bertemu AstraZeneca

PUTRAJAYA: Syarikat pengeluar vaksin, AstraZeneca Sdn Bhd sudah mengadakan pertemuan dengan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) pada 17 Mac lalu bagi menjelaskan mengenai situasi sebenar keselamatan vaksin dikeluarkan pihaknya.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata menerusi pertemuan itu, AstraZeneca turut menjelaskan mengenai kesan sampingan penggumpalan darah atau 'thromboembolic events' selepas vaksinasi.

Katanya, AstraZeneca memaklumkan sehingga 8 Mac lalu, sebanyak 17 juta orang awam sudah menerima vaksin terbabit di negara sekitar Kesatuan Eropah (EU) dan United Kingdom (UK).

"Daripada kalangan penerima vaksin terbabit, terdapat 15 kes darah beku dalam urat (sindrom Deep Vein Trombosis atau DVT), manakala 22 kes lagi membabitkan darah beku di saluran paru-paru atau 'Pulmonary Embolism'.

"Penilaian terperinci daripada semua kes ini sudah dibuat pihak syarikat dan merumuskan tiada sebarang bukti kukuh dapat mengaitkan vaksin COVID-19 AstraZeneca dengan risiko berlakunya kes penggumpalan darah berkenaan.

"Jumlah kes penggumpalan darah dilaporkan juga jauh lebih rendah berbanding purata kes dijangka berlaku dalam saiz populasi berkenaan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Adham berkata, hal itu turut disokong pihak European Medicines Agency (EMA) dan merumuskan vaksin COVID-19 AstraZeneca adalah selamat digunakan.

Beliau berkata, pihak Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa komited menjalankan pemantauan secara berterusan bagi memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin COVID-19 sentiasa terjamin.

Katanya, pihaknya mengambil maklum isu status keselamatan penggunaan vaksin COVID-19 AstraZeneca yang tular di luar negara dan vaksin keluaran syarikat itu selamat digunakan di Malaysia.

"Data keselamatan vaksin COVID-19 AstraZeneca yang diperoleh daripada kajian klinikal setakat 4 November lalu membabitkan kira-kira 12,000 sukarelawan menunjukkan tiada kesan sampingan yang teruk dilaporkan.

"Kesan sampingan sering dilaporkan adalah sakit pada tempat suntikan, keletihan dan pening kepala serta dilaporkan sebagai 'mild' atau 'moderate'.

"Data juga menunjukkan kesan sampingan ini dilaporkan berkurang pada suntikan dos kedua berbanding dos pertama. Kajian klinikal turut merumuskan tiada sebarang isu keselamatan berkenaan kesan ke atas profil dan kandungan darah (termasuk penggumpalan darah) selepas menerima suntikan vaksin ini," katanya.

Dr Adham berkata, pelaporan kesan buruk (advers) susulan imunisasi vaksin COVID-19 boleh dilakukan melalui anggota kesihatan, pelaporan terus kepada NPRA laman sesawang, www.npra.gov.my atau melalui aplikasi MySejahtera bagi kesan advers ringan.

Berita Harian X