Rabu, 30 Disember 2020 | 7:10am
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke Bandaraya Masdar (Masdar City) Abu Dhabi, UAE ketika lawatan khas lima hari ke negara itu mulai 21 Disember lalu. - Foto ihsan Facebook Istana Negara
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke Bandaraya Masdar (Masdar City) Abu Dhabi, UAE ketika lawatan khas lima hari ke negara itu mulai 21 Disember lalu. - Foto ihsan Facebook Istana Negara

Perdagangan dua hala Malaysia, UAE catat pertumbuhan luar biasa - Agong

KUALA LUMPUR: Pertumbuhan luar biasa dalam perdagangan dua hala dan pelancongan antara Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) menunjukkan wujudnya potensi ekonomi yang luas, titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Dalam wawancara eksklusif dengan Emirates News Agency (WAM), Seri Paduka Baginda bertitah UAE menjadi antara rakan dagang utama Malaysia di rantau Asia Barat, dan pada 2019 sahaja, jumlah perdagangan antara Malaysia dan UAE mencapai AS$6.426 bilion (RM26.03 bilion), iaitu 12.5 peratus melonjak daripada AS$5.709 bilion (RM23.12 bilion) pada 2018.

UAE adalah destinasi eksport terbesar di Malaysia dan sumber import kedua terbesar di rantau ini, titah Al-Sultan Abdullah ketika lawatan khas lima hari ke Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) bermula 21 Disember lalu.

"Malaysia dan UAE mempunyai hubungan yang baik, terutama dalam sektor perdagangan dan pelaburan.

"Berdasarkan kepada lokasi strategik Malaysia di rantau Asia Tenggara, Malaysia komited untuk menjadikannya sebagai pintu masuk kepada UAE bagi meneroka pasaran di Asia Tenggara yang mempunyai penduduk sebanyak 650 juta orang," titah Al-Sultan Abdullah.

Seri Paduka bertitah sebagai hab utama di rantau Asia Barat, UAE sentiasa menjadi negara penting bagi Malaysia dan berperanan sebagai gerbang kepada Malaysia meneroka pasaran baharu.

Lawatan khas itu adalah kali ketiga buat Seri Paduka Baginda sejak dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong. Lawatan pertama pada 12 hingga 15 Jun, 2019 disusuli lawatan kedua, iaitu lawatan peribadi yang juga atas jemputan Sheikh Mohamed Zayed pada 29 November hingga 3 Disember, 2019.

Sheikh Mohamed Zayed pula melakukan lawatan khas ke Malaysia atas jemputan Al-Sultan Abdullah bersempena Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 30 Julai, 2019.

Menurut laporan WAM, Seri Paduka Baginda menzahirkan harapan supaya kedua-dua negara dapat terus meneroka peluang untuk mengeratkan lagi hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

"Daripada segi pelancongan contohnya, beta gembira melihat peningkatan jumlah pelancong dari UAE yang mengunjungi Malaysia sebelum penularan COVID-19. Pada 2019, lebih daripada 11,000 pelancong dari UAE melawat Malaysia.

"Apabila pintu sempadan dibuka semula, beta berharap lebih ramai pelancong dari UAE memilih Malaysia sebagai destinasi percutian pilihan mereka," titah Al-Sultan Abdullah.

Ketika wawancara itu, Seri Paduka Baginda juga membincangkan mengenai penyertaan Malaysia dalam Expo 2020 Dubai.

Malaysia percaya bahawa penyertaannya pada acara antarabangsa di Dubai akan menjadi peluang untuk memperlihatkan potensi perdagangan dan pelaburan yang signifikan terutama "cerita Malaysia kepada dunia," titah Al-Sultan Abdullah. – BERNAMA

Berita Harian X