Selasa, 10 November 2020 | 11:17pm
Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Dr Zaini Ujang meninjau keadaan air di Loji Rawatan Kumbahan IWK di Taman Velox. - Foto NSTP/Aswadi Alias
Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Dr Zaini Ujang meninjau keadaan air di Loji Rawatan Kumbahan IWK di Taman Velox. - Foto NSTP/Aswadi Alias

Pencemaran bau air mentah disyaki berpunca dari kawasan perindustrian

RAWANG: Pencemaran bau air mentah di Sungai Selangor dipercayai berpunca dari kawasan Industri Kecil dan Sederhana di Taman Velox Rawang, kata Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA), Datuk Seri Dr Zaini Ujang.

Katanya, pencemaran itu menyebabkan air loji rawatan kumbahan Indah Water Konsortium (IWK) GBK 225 di Taman Velox dekat sini bertukar kepada warna merah dan mengeluarkan bau seakan-akan bawang busuk.

Beliau berkata pihaknya percaya terdapat industri berdekatan kawasan itu yang mengeluarkan efluen (sisa buangan) jenis warna merah yang bertanggungjawab ke atas pencemaran bau air berkenaan.

"Loji kumbahan IWK ini hanya boleh merawat air kumbahan dari kawasan perumahan dan bukan cecair dari industri.

"Loji tidak dapat merawat air kerana pihak tidak bertanggungjawab membuang bahan industri dalam sistem pembentungan yang tidak boleh dirawat oleh loji," katanya kepada pemberita di loji rawatan kumbahan IWK GBK225 hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya berjaya memerangkap efluen industri itu dan kerja-kerja membersihkan loji berkenaan sedang giat dijalankan pada masa ini.

"Apa yang akan kita buat ialah kita akan tutup loji ini sepenuhnya dan kita akan keluarkan air yang berwarna merah itu daripada loji," katanya.

Beliau juga sudah mengarahkan air di loji itu dikeringkan dan dihantar ke loji lain untuk dirawat kerana terdapat juga bau di dalam longkang berdekatan loji terbabit.

"Loji ini sudah dihentikan operasi namun kita mendapati terdapat juga discaj secara kecil-kecilan dari loji melimpah keluar ke parit-parit berdekatan kerana loji ini pun sudah berusia 10 tahun, jadi kemungkinan ada kebocoran sedikit di mana-mana," katanya.

Beliau berkata pihak Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sudah melaksanakan langkah nyah bau dengan meletakkan 37 beg arang untuk mengawal pencemaran di longkang di lokasi itu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar Negeri Selangor Hee Loy Sian, berkata LUAS sudah mengaktifkan Operasi Pengepaman Air Kolam (Opak) Bestari Jaya sehingga 192 juta liter sehari (JLH) bagi meningkatkan faktor pencairan dan pelepasan air Empangan Sungai Tinggi kepada 500 JLH dan Empangan Sungai Selangor 300 JLH.

Loy Sian berkata pihak LUAS juga menaikkan semua pintu sungai di Baraj Bestari Jaya bagi tujuan memerah dan mempercepatkan aliran ke hilir sungai.

Beliau berkata loji rawatan air (LRA) Rantau Panjang terpaksa dihenti tugas pada 12.20 tengah hari kerana bacaan pencemaran bau sebanyak lapan TON (ukuran kadar bau).

Katanya dalam masa terdekat, bacaan TON di Sungai Selangor Fasa (SSP) 1, SSP 2 dan SSP 3 dijangka menjadi sifar pada lewat malam ini dan pihak LUAS serta agensi lain bertungkus-lumus untuk mencairkan bau air itu.

Hari ini, Bernama melaporkan pencemaran itu mengakibatkan gangguan bekalan air tidak berjadual membabitkan 1,139,008 akaun pengguna di Lembah Klang.

Turut dilaporkan gangguan bekalan itu merangkumi 1,279 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat mulai 6 petang. – BERNAMA

Berita Harian X