Selasa, 22 Oktober 2019 | 4:21pm
FOTO hiasan.
FOTO hiasan.

Pelepasan cukai maksimum RM6,000 untuk IVF

KUCHING: Pasangan yang mendapatkan rawatan kesuburan seperti persenyawaan in-vitro (IVF) akan menikmati pelepasan cukai pendapatan sehingga maksimum RM6,000.

Ia dilindungi di bawah pelepasan cukai pendapatan untuk rawatan perubatan penyakit serius.

Pengarah Bahagian Ketetapan Jabatan Dasar Percukaian, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Rosnita Ahmad, berkata pengecualian cukai untuk rawatan kesuburan adalah tambahan baharu bagi pelepasan cukai pendapatan untuk rawatan perubatan penyakit serius yang diumumkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam pembentangan Belanjawan 2020.

“Bagi mereka yang telah menjalani rawatan kesuburan seperti IVF, intrauterine insemination (IUI) atau apa-apa rawatan kesuburan yang lain yang diluluskan oleh seorang pengamal perubatan yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MMC), jika mereka menyimpan resit, mereka akan layak untuk melepasi cukai sehingga maksimum RM6,000,” katanya.

Beliau ditemui sempena Seminar Cukai Nasional LHDN 2019 di sini, hari ini.

Rosnita berkata, pelepasan cukai berkenaan akan terpakai bermula dari Tahun Taksiran 2020 dan mereka yang ingin menuntut pengecualian itu dikehendaki mendapat pengesahan daripada pengamal perubatan berdaftar MMC.

“Terma dan syaratnya ialah perlu mendapat pensijilan daripada pengamal perubatan di bawah MMC dan penerimaan mesti mempunyai nama individu.

“Katakan suami, maka suami boleh menuntut bantuan. Jika resit di bawah isteri, maka isteri boleh menuntut.

“Jika ia pada penilaian berasingan, kedua-duanya mempunyai resit, isteri boleh menuntut dan suami boleh menuntut di bawah namanya dan maksimum RM6,000,” katanya.

Bagaimanapun, Rosnita menyatakan memandangkan rawatan kesuburan berada di bawah peruntukan penyakit yang serius, individu yang telah menuntut pelepasan cukai maksimum RM6,000 untuk penyakit di bawah peruntukan ini tidak layak untuk pengecualian cukai.

“Tetapi jika individu itu tidak menuntut sehingga RM6,000, dia masih boleh memohon bantuan cukai untuk rawatan kesuburan,” katanya.

Berita Harian X