Sabtu, 21 September 2019 | 10:53pm
Al-Sultan Abdullah menyampaikan watikah Anugerah Sastera Negara ke-14 kepada Dr Siti Zainon yang membawa gelaran Sasterawan Negara pada majlis Anugerah Sastera Negara ke-14 di Kuala Lumpur, malam ini. - NSTP/Aizuddin Saad
Al-Sultan Abdullah menyampaikan watikah Anugerah Sastera Negara ke-14 kepada Dr Siti Zainon yang membawa gelaran Sasterawan Negara pada majlis Anugerah Sastera Negara ke-14 di Kuala Lumpur, malam ini. - NSTP/Aizuddin Saad

Agong sampaikan watikah Sasterawan Negara kepada Siti Zainon

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan watikah Sasterawan Negara kepada novelis, Dr Siti Zainon Ismail pada majlis Anugerah Sastera Negara ke-14 di sini, malam ini.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, berkata pemilihan Siti Zainon berdasarkan kepada sumbangan beliau menerusi karya dan pemikiran serta sumbangan terhadap pengembangan sastera.

Katanya, Anugerah Sastera Negara diberikan oleh kerajaan Malaysia kepada sasterawan yang menulis dalam bahasa Melayu yang memberikan sumbangan cemerlang secara berterusan dalam perkembangan kesusasteraan tanah air melalui ciptaan karya kreatif, pemikiran dan kegiatan sastera yang bermutu tinggi.

“Beliau turut terbabit dalam penyebaran ilmu, kepemimpinan dalam persatuan sastera pada peringkat kebangsaan dan antarabangsa,” katanya dalam sembah kenal majlis berkenaan malam ini.

Turut mencemar duli ialah Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Yang turut hadir Pengerusi, Lembaga Pengelola Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP), Prof Datuk Dr Mohamed Harta Shaharom.

Maszlee yang juga Pengerusi Panel Anugerah Sastera Negara ke-14, berkata dalam proses keputusan untuk memilih Siti Zainon sebagai Sasterawan Negara, beliau turut menghubungi sasterawan negara lain.

Katanya, hampir semua sasterawan mengatakan Siti Zainon pilihan terbaik.

“A Samad Said mengatakan Siti Zainon kaya dengan karya menyentuh kepelbagaian budaya. Kata Prof Muhammad Salleh pula, Siti Zainon sepatutnya sudah lama bergelar Sasterawan Negara,” katanya.

Siti Zainon, 69, ialah anak kelahiran Gombak, Kuala Lumpur dan pernah menghasilkan karya novel (tiga); kumpulan cerpen (10); kumpulan puisi (25); antologi cerpen (tujuh) dan antologi puisi (lima).

Beliau turut menghasilkan 18 kajian ilmiah (buku); esei kajian dalam buku - bab (21) dan esei dalam monograf, jurnal, dokumentasi serta majalah-katalog (21).

Siti Zainon juga pernah menerima pengiktirafan dalam negara dan antarabangsa, termasuk SEA Write Award (1989) dan Tokoh Anugerah Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) - Anugerah Tokoh Seni Budaya 2015.

Berita Harian X