Rabu, 4 September 2019 | 11:26am
Sasterawan Negara (SN), Prof Emeritus Muhammad Salleh. - Foto Nurul Shafina Jemenon
Sasterawan Negara (SN), Prof Emeritus Muhammad Salleh. - Foto Nurul Shafina Jemenon

Sumbangan sastera Siti Zainon melangkaui sempadan

KUALA LUMPUR: Pemilihan budayawan dan penyair, Dr Siti Zainon Ismail sebagai Sasterawan Negara (SN) ke-14, tepat berdasarkan sumbangannya menyuburkan sastera tanah air melangkaui ke luar negara.

SN, Prof Emeritus Dr Muhammad Salleh, berkata Siti Zainon bukan setakat membawa sastera tanah air ke Asia Tenggara, bahkan hingga Eropah, Russia dan Jepun.

“Usia kepengarangannya juga lebih lama. Bagi pemilihan tahun ini, saya yakin dan bersetuju Siti Zainon adalah calon yang layak dan tepat,” katanya dalam kenyataan kepada BH di sini, hari ini.

Semalam, Tokoh Sasterawan Perak, Malim Ghozali PK, membuat kenyataan mempertikai pengumuman Siti Zainon.

Beliau mendakwa pemilihan penerima Anugerah Sastera Negara (ASN) sudah dibuat ‘secara sebulat suara’ kira-kira enam bulan lalu.

Muhammad berkata, beliau yang sudah terbabit dalam pemilihan Anugerah Sastera Negara lebih dari 10 kali dan atas kapasiti sebagai pengkaji, penulis dan pengkarya sastera, arif dengan proses pemilihan SN.

“Ia bukanlah sebuah anugerah untuk membuang seseorang dan menaikkan seseorang yang lain,” katanya.

Sasterawan Negara (SN), Dr Siti Zainon Ismail. - Foto Mahzir Mat Isa
Sasterawan Negara (SN), Dr Siti Zainon Ismail. - Foto Mahzir Mat Isa

Siti Zainon yang juga penerima Anugerah Penulisan Asia Tenggara (SEA Write Award) 1989 menjadi pengarang wanita kedua menerima gelaran SN selepas penyair, Datuk Dr Zurinah Hassan.

Selain menghasilkan novel, cerpen dan kumpulan puisi, Siti Zainon yang juga anak kelahiran Gombak, turut menghasilkan kajian ilmiah berbentuk buku.

Enam kali memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia (HSPM), ketokohan Siti Zainon dalam ranah sastera tanah air turut diiktiraf di luar negara termasuk menerima Tokoh Anugerah Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) membabitkan Anugerah Seni Budaya 2015.

Berita Harian X