Selasa, 20 Ogos 2019 | 1:29am

Juarai Kejohanan Pipe Dunia hadiah terbaik sempena Hari Kebangsaan

SEPANG: Kumpulan pancaragam Sri Dasmesh Pipe Band yang dinobatkan sebagai juara di Kejohanan Band Pipe Dunia di Scotland, menyifatkan kejayaan kumpulan itu mengharumkan nama negara sebagai hadiah terbaik sempena sambutan Hari Kebangsaan Ke-62 pada 31 Ogos ini.

Jurucakap kumpulan yang juga ‘Drum Sargent’, Tripert Singh Khalsa, berkata lebih manis kejayaan dicapai itu juga menobatkan Malaysia sebagai satu-satunya kumpulan dari Asia Tenggara yang muncul juara sejak kejohanan itu dianjurkan 30 tahun lalu.

“Ia satu perasaan yang tidak dapat digambarkan dan dijangka apabila nama kami diumumkan sebagai pemenang dan Jalur Gemilang dinaikkan.

“Kami cukup bangga melihat Jalur Gemilang berkibar di pentas utama. Pada kami ini hadiah terbaik dari kami sempena Hari Kemerdekaan negara,” katanya kepada pemberita sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, malam tadi.

Kumpulan yang pernah memasuki pertandingan sama pada 2015 itu muncul juara keseluruhan serta mendapat tempat pertama dalam kategori ‘drumming’ dan ‘best parade’, mengetepikan cabaran 13 negara yang mengambil bahagian dalam siri dunia yang dianjurkan oleh Persatuan Royal Scottish Pipe Band.

Selain Malaysia, antara pasukan lain yang turut serta dalam pertandingan yang mengumpulkan 8,000 peserta dalam kejohanan dua hari berakhir Sabtu lalu di Glasgow Green itu ialah dari New Zealand, Australia, Kanada, Amerika Syarikat dan tuan rumah, Scotland.

Tripert berkata, kejayaan itu membuktikan anak Malaysia mampu mencipta nama di persada dunia asalkan setiap perkara dilakukan dengan sepenuh hati selain sedia belajar dan menjadikan kegagalan lalu sebagai pembakar semangat.

Beliau berkata, selepas gagal dalam edisi 2015, mereka mula berlatih dan memperuntukkan sejumlah perbelanjaan bagi mendapatkan khidmat tutor dari Australia yang pakar dalam bidang itu.

“Dari situ kami belajar tentang muzik, teori dan perkara berkaitan di samping latihan intensif dua jam sehari, tiga kali seminggu selain belajar sendiri di rumah dan menghantar video latihan kepada tutor ketika tiada latihan.

“Akhirnya pengorbanan kami berbalas apabila muncul juara kerana bukan mudah untuk menewaskan negara lain yang lebih hebat, khususnya Scotland,” katanya yang turut memuji 32 ahli kumpulan itu yang sedia berkorban masa dan tenaga demi negara.

Terdahulu, ketibaan kumpulan itu pada jam 11.30 malam disambut sanak saudara yang sedia menunggu sejak awal dan mereka kemudiannya memainkan dua lagu sebagai kenangan sebelum mengakhirinya dengan menyanyikan lagu Negaraku beramai-ramai. - BERNAMA

KUMPULAN pancaragam Sri Dasmesh Pipe Band tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), malam tadi. - Foto Mohd Fadli Hamzah
KUMPULAN pancaragam Sri Dasmesh Pipe Band tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), malam tadi. - Foto Mohd Fadli Hamzah
Berita Harian X