Rabu, 14 Ogos 2019 | 9:49pm
Kabinet hari ini mengekalkan keputusan pembelajaran tulisan Jawi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu kepada murid sekolah rendah Tahun 4 di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan mulai 2020 diteruskan, namun ia perlu mendapat persetujuan PIBG serta ibu bapa. - Arkib NSTP
Kabinet hari ini mengekalkan keputusan pembelajaran tulisan Jawi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu kepada murid sekolah rendah Tahun 4 di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan mulai 2020 diteruskan, namun ia perlu mendapat persetujuan PIBG serta ibu bapa. - Arkib NSTP

Pengenalan Jawi kekal

KUALA LUMPUR: Kabinet hari ini mengekalkan keputusan pembelajaran tulisan Jawi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu kepada murid sekolah rendah Tahun 4 di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan mulai 2020 diteruskan, namun ia perlu mendapat persetujuan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta ibu bapa.

Kementerian Pendidikan dalam satu kenyataan berkata Kabinet membuat keputusan itu selepas membincangkan isu itu sekali lagi hari ini.

“Jemaah Menteri telah membuat keputusan mengekalkan keputusan Jemaah Menteri pada minggu lalu supaya pengenalan tulisan Jawi ini diteruskan, tetapi dilaksanakan hanya jika dipersetujui oleh PIBG serta ibu bapa dan murid Sekolah Jenis Kebangsaan. Sekolah Kebangsaan akan teruskan seperti biasa.

“Jemaah Menteri turut mengekalkan keputusan untuk pengenalan tulisan Jawi ini dimuatkan sebanyak tiga muka surat di dalam buku teks.

“Jemaah Menteri juga secara sepakat mengekalkan keputusan agar pengenalan tulisan Jawi tidak dinilai dalam apa-apa ujian atau peperiksaan.

“Mesyuarat Jemaah Menteri turut menetapkan supaya tulisan Jawi dikekalkan dengan nama ‘pengenalan tulisan jawi’ dan bukannya khat, dan hanya diperkenalkan secara pilihan pada peringkat asas sahaja kepada murid Tahun 4 mulai tahun 2020, murid Tahun 5 pada tahun 2021 dan murid Tahun 6 pada tahun 2022 di Sekolah Jenis Kebangsaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Berikutan itu, KPM berharap melalui keputusan itu, isu mengenai pengenalan tulisan Jawi di Sekolah Jenis Kebangsaan tidak lagi dibangkitkan secara tidak tepat sehingga menimbulkan kekeliruan ramai.

Sebelum ini, media melaporkan sebanyak 12 pertubuhan pendidikan Cina dan Tamil menolak keputusan Kementerian Pendidikan memperkenalkan tulisan khat dalam mata pelajaran Bahasa Melayu untuk pembelajaran murid Tahun 4 Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan SJK Tamil (SJKT).

Pertubuhan dipimpin Gabungan Persatuan Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) dan Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) mendakwa, pengenalan tulisan khat bagi murid di dua aliran sekolah terbabit tidak bertepatan keperluan sebenar pembelajaran Bahasa Melayu.

Berita Harian X