Ahad, 7 Julai 2019 | 8:00pm

EKSKLUSIF: Graduan, siswazah miskin, B40 sukar dapat kerja setimpal

BANGI: Peluang melanjutkan pelajaran di menara gading, kini bukan lagi jaminan bagi anak-anak daripada keluarga miskin serta kelompok kumpulan pendapatan isi rumah terendah, B40, untuk mengubah nasib keluarga dan diri.

Berbekalkan diploma dan ijazah yang dimiliki selepas dua hingga empat tahun pengajian, peluang mereka memperoleh pekerjaan bergaji setimpal kelulusan kelihatan semakin sukar, melainkan jika berpeluang menyertai perkhidmatan awam.

Situasi itu menyebabkan peningkatan jumlah graduan dan siswazah menganggur, selain ramai terpaksa menceburi pekerjaan bukan bidang pengajian, selain dibayar gaji atau imbuhan tidak setimpal kelulusan dimiliki.

Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan pada suku pertama 2019, negara merekodkan seramai 516,600 penganggur. Pada masa sama, seramai 238,286 penganggur termasuk 174,327 siswazah, mendaftar sebagai pencari kerja aktif dengan JobsMalaysia di bawah Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Semenanjung.

Lebih malang, ramai dalam kalangan siswazah menganggur itu adalah anak-anak yang menjadi harapan keluarga masing-masing yang selama ini tergolong dalam kelompok kumpulan isi rumah terendah, B40 dan keluarga miskin.

NOR Ashikin bekerja di kilang gula-gula selepas sukar mendapat pekerjaan setaraf kelayakannya.
NOR Ashikin bekerja di kilang gula-gula selepas sukar mendapat pekerjaan setaraf kelayakannya.

Tanpa pekerjaan atau pendapatan yang setimpal, sukar buat graduan ini membantu keluarga masing-masing keluar daripada belenggu kemiskinan.

Selain sukar meringankan beban keluarga masing-masing, tanpa pekerjaan dengan pendapatan setimpal, mereka turut berdepan kesulitan membayar balik pinjaman pendidikan yang diterima sepenuhnya sepanjang tempoh pengajian, sama ada peringkat diploma atau ijazah.

Dapatan utama Kajian Pengesanan Siswazah yang dijalankan oleh Kementerian Pengajian Tinggi pada 2015, mendapati kadar pengangguran dalam kalangan anak-anak daripada keluarga berpendapatan bawah RM1,000 sebulan, mencapai 42 peratus (%) di peringkat Diploma dan 28.1% untuk penyandang ijazah pertama.

Anak-anak keluarga berpendapatan di antara RM1,000 hingga RM3,000 sebulan, pula merekodkan pengangguran 30.9% di peringkat diploma dan 22.2% peringkat ijazah pertama.

Jumlah pengangguran dalam kalangan anak-anak keluarga berpendapatan di antara RM3,000 hingga RM5,000 sebulan, adalah 18.6% di peringkat diploma dan 18.5% di peringkat ijazah pertama.

Anuar Ahmad
Anuar Ahmad

Pensyarah di Pusat Pengajian Sosiologi Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Anuar Ahmad, berkata penelitian terhadap data pengangguran siswazah Melayu pada 2017 dan 2018, menunjukkan secara konsisten, semakin tinggi kelulusan, semakin besar kebarangkalian menjadi penganggur.

“Sebaliknya, tanpa pendidikan tinggi, data menunjukkan lebih mudah mereka mendapat kerja. Situasi ini mencetuskan persoalan, adakah semakin ramai anak muda Melayu kini sedang memenuhi sektor pekerjaan rendah seperti buruh, pekerja upahan dan kilang.

“Data juga menunjukkan graduan anak keluarga B40 secara signifikan adalah kumpulan paling ramai menganggur atau bekerja dengan gaji di bawah kelayakan akademik. Maknanya, semakin ramai mahasiswa B40 di sesebuah universiti, semakin tinggi peratus pengangguran siswazah mereka,” katanya.

Berdasarkan dapatan Jabatan Statistik Malaysia dan Tinjauan Ekonomi 2019 Kementerian Kewangan, kadar pengangguran negara mengikut kaum dan tahap pendidikan pada 2017, menunjukkan pengangguran siswazah Melayu mencapai 4.6 peratus (%); pendidikan menengah 4%, pendidikan rendah 1.9% dan tiada pendidikan formal 1.5%.

Anuar melihat tiga bidang pengajian iaitu Pengajian Islam, Sains Sosial dan Sains Tulen, paling kritikal hingga menjadi penyumbang terbesar terhadap isu pengangguran negara terutama dalam kalangan siswazah Melayu.

Katanya, beliau tidak bermaksud bawa bidang pengajian itu tidak lagi penting, sebaliknya pentadbiran institut pendidikan tinggi (IPT) perlu memikirkan sesuatu supaya ia dapat ditambah baik demi melahirkan siswazah berkualiti dari segi kemahiran.

Beliau berkata, IPT yang menawarkan bidang pengajian berkenaan perlu keluar daripada kepompong kebiasaan dan mula berfikir lebih kreatif serta inovatif untuk memastikan kebolehpasaran siswazah dapat ditingkatkan.

“Fakulti Pengajian Islam misalnya, kita tahu bahawa sektor pekerjaan untuk bidang itu memang terhad, cuma fakulti atau IPT kena ada rancangan serta tindakan untuk pastikan setiap pelajarnya ada beberapa kemahiran,” katanya.

Mengulas lanjut, Anuar mencadangkan supaya universiti menyediakan beberapa subjek minor di luar kerangka Pengajian Islam.

Jika pelajar itu mengambil jurusan Pengajian Islam, beliau berkata, ia boleh diambil bersama subjek teknologi maklumat (IT), pentadbiran perniagaan, keusahawanan dan komunikasi.

“Jadi, pelajar itu akan digembleng kemahiran hakikinya iaitu pengajian Islam dengan ilmu ikhtisas. Pada pandangan saya, tahap kebolehpasaran mereka jauh lebih tinggi berbanding pelajar yang hanya ada satu bidang.

“Kalau saya sebagai majikan, ada dua calon dapat minta kerja dengan tawaran gaji sama. Seorang graduan hanya ada bidang IT dan seorang lagi pula pengajian Islam dengan ilmu IT. Saya nak ambil yang mana untuk bekerja? Baik saya ambil yang ada nilai tambah,” katanya.

Anuar menyifatkan, tiga tahun adalah tempoh ‘tegar’ graduan menganggur dan selepas itu, mereka sudah mula sedar dan terbuka untuk menerima sebarang pekerjaan termasuk kritikan.

Sehubungan itu, dalam usaha membantu siswazah mendapatkan pekerjaan, beliau mencadangkan setiap universiti mewujudkan Pelan Strategik Kebolehpasaran Graduan sebagai proses persiapan dan persediaan mahasiswa menempuhi alam pekerjaan.

Walaupun bukan tanggungjawab universiti menyediakan peluang pekerjaan, menerusi pelan sedemikian, katanya, universiti yang bertanggungjawab dapat memastikan kitaran ganas kemiskinan ditamatkan dalam kalangan mahasiswa daripada keluarga miskin sebelum bergraduasi.

“Universiti kena ada pelan strategik untuk kenal pasti dan bantu mahasiswa dapatkan pekerjaan. Selain berada pada kedudukan terbaik dunia, langkah ini juga memberi imej baik terhadap universiti memandangkan masyarakat akan menilai universiti perlu menyediakan atau mempersiapkan graduan untuk bekerja.

“Ada universiti mempunyai pusat kerjaya, unit kaunseling, program ‘finishing school’ di hujung semester dan lawatan industri tetapi ia berlaku secara terpisah. Sepatutnya, sejak awal kemasukan ke universiti, perlu difikir supaya mahasiswa celik kerjaya. Maksudnya, hari pertama masuk universiti, mereka kena faham atau ada sikap membentuk kerjaya apa dimahukan dan universiti akan bantu mencapai proses itu.

“Universiti yang baik mesti mempunyai tanggungjawab untuk pastikan graduan boleh dipasarkan. Bila universiti hasilkan satu produk, sudah semestinya ia menjadi kebanggaan terutama apabila menjadi rebutan majikan,” katanya.

Penat lelah belajar tak berbaloi

Selepas tiga tahun bertungkus-lumus demi menggenggam sekeping ijazah, seorang graduan sebuah universiti awam tidak pernah menyangka penat-lelahnya selama ini, berakhir di sebuah kilang membungkus gula-gula.

Graduan Pengurusan Sains Seni Kulinari dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam, Nor Ashikin Ahmad Zakaria, 25, menganggur lebih setahun sebelum membuat keputusan untuk bekerja secara separuh masa di sebuah kilang membuat gula-gula.

Enggan terus menyusahkan keluarganya, anak kedua dari lima beradik ini yang berasal dari Batu Pahat ini, berkata dia mengambil keputusan bekerja separuh masa sebagai kerani, sebelum melakukan kerja membungkus gula-gula meskipun bukanlah ‘kerjaya impiannya’.

Nor Ashikin berkata, sejak tamat pengajiannya pada Februari tahun lalu, beliau tidak pernah duduk diam daripada mencari kerja yang bersesuaian dengan kelayakannya.

“Namun apakan daya rezeki masih belum berpihak pada saya. Bukan tidak berusaha, kerap juga saya turun naik bas pergi ke sesi temu duga namun sehingga sekarang masih belum mendapat panggilan.

“Disebabkan tidak mahu duduk rumah sahaja tanpa melakukan apa-apa, saya mengambil keputusan bekerja secara separuh masa kerana dapat juga meringankan beban keluarga,” katanya kepada BH, di sini.

Nor Ashikin berkata, sejak bekerja di bahagian produksi sebuah kilang gula-gula berdekatan, kadang-kala dia terpaksa menyambung kerja pembungkusan itu di rumah keluarganya.

Katanya, dia dibayar gaji mengikut jumlah tempahan diterima kilang terbabit dengan kadar bayaran yang diterima di antara RM60 hingga RM500 dalam tempoh dua minggu hingga sebulan.

“Kadang-kala jika difikirkan kembali, memanglah sedih selepas berusaha keras mendapatkan ijazah, kemahiran yang saya ada tidak dapat dipraktikkan pada saluran sepatutnya.

“Memanglah saya bersyukur kerana masih mempunyai pekerjaan, namun sewaktu menerima bayaran RM60 ketika mula bekerja dulu, perasaan saya pilu kerana dengan bayaran sebegitu apalah yang saya boleh lakukan untuk membantu keluarga,” katanya.

Anak kepada pemandu bas ini, berkata dia berasakan dirinya tidak berkeyakinan ketika menghadiri sesi temu duga serta kurang menjaga penampilan menjadi faktor mengapa banyak majikan menolaknya.

“Saya pernah pergi menghadiri sesi temu duga sebelum ini. Pihak yang menemuduga mempertikaikan keupayaan dan cara saya menjawab pertanyaan, seolah-olah tidak mempunyai ijazah,” katanya.

NUR Atikah Rajab
NUR Atikah Rajab

Sementara itu, bagi Nur Atikah Rajab, 28, iaitu graduan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Arau, mengaku tanpa pilihan yang banyak, dia terpaksa menerima pekerjaan yang dibayar lebih rendah berbanding kelayakannya.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Matematik itu, mendakwa ada majikan seolah-olah sengaja menawarkan gaji lebih rendah kepada graduan sepertinya dengan memberi alasan faktor ekonomi semasa.

“Gaji yang saya terima sekarang memang lebih rendah dan jika ikutkan ia memang tidak berbaloi tetapi apa pilihan yang saya ada, nak tak nak saya kena terima sebab memikirkan komitmen yang perlu dibayar setiap bulan,” katanya.

Beliau yang bekerja sebagai Penganalisis Data Kewangan dengan bayaran gaji RM2,000 sebulan, sebelum ini sempat merasa menganggur selama empat bulan disebabkan mahu mencari kerja yang setaraf dengan kelayakannya.

Katanya, dia akhirnya mengalah dengan menerima sahaja tawaran yang ada meskipun bergaji rendah kerana kebanyakan syarikat cenderung mengambil pekerja yang mempunyai pengalaman.

Ijazah bukan lagi ‘lesen’ dapatkan kerja impian

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) mengakui gulungan ijazah kini bukan lagi lesen besar untuk menempatkan diri dalam dunia pekerjaan, sebaliknya pelbagai faktor lain khususnya aspek fleksibiliti serta keupayaan komunikasi yang baik turut diberi perhatian penting.

Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan, berkata pihaknya mendapati ada dalam kalangan siswazah kini menghadapi masalah komunikasi yang ketara, sama ada secara lisan mahupun bertulis.

SHAMSUDDIN Bardan
SHAMSUDDIN Bardan

“Hakikat yang harus diakui, mempunyai ijazah kini bukanlah lesen mendapat pekerjaan, sebaliknya ia hanya menjadi asas membina kerjaya. Sebaliknya sesuatu peluang pekerjaan itu boleh diisi kalau mereka memenuhi permintaan majikan.

“Jika ditanya sama ada ijazah atau kemahiran yang menjadi pilihan? Sebenarnya dalam keadaan ekonomi baharu kini, majikan memilih yang lebih fleksibel iaitu boleh menyesuaikan diri dengan perniagaan syarikat.

“Sektor swasta kini melihat kepada apa yang boleh dilakukan seseorang pekerja itu, dan bukannya latar belakang atau kelayakan semata-mata, malah ada juga jawatan pengurusan sektor swasta kini adalah kalangan yang dulunya tidak mempunyai pendidikan tinggi,” katanya kepada BH, di sini.

Shamsuddin berkata, pihaknya pernah menemubual siswazah yang kelayakan akademiknya kelihatan sempurna pada resume yang dikemukakan tetapi gagal berkomunikasi dengan baik ketika ditemuduga.

Katanya, ada juga siswazah gagal mencetuskan persepsi yang baik apabila menghasilkan resume yang dikemukakan secara sambil lewa, sekali gus mengundang pandangan pertama yang negatif daripada majikan.

“Pandangan pertama majikan adalah penting ketika setiap graduan menghadiri sesi temu duga. Kita akan tengok bagaimana pembawaan diri, keterampilan, pakaian dan cara komunikasi, jika tidak dapat berkomunikasi dengan baik maka tiada keserasian di situ.

“Pernah ada calon yang kelihatan cantik resumenya, namun apabila saya bertanyakan soalan dalam bahasa Inggeris sebanyak tiga kali, namun jawapan diberikan adalah dalam bahasa Melayu. Apabila ditanya sebab perbuatan itu, calon mengakui tidak mempunyai keyakinan untuk berbahasa Inggeris,” katanya yang mengakui ‘nama’ universiti turut memainkan peranan menjadi faktor penyumbang pengambilan pekerja.

Shamsuddin berkata, peluang pekerjaan bagi siswazah disifatkan semakin mencabar berikutan selain faktor kualiti, mereka juga harus bersaing dengan kira-kira 300,000 pelajar setiap tahun yang mengikuti pengajian diploma dan ijazah, selepas menamatkan pengajian.

Beliau berkata, secara puratanya, dalam setiap 100 peluang pekerjaan yang ditawarkan majikan, 89 peratus adalah untuk pekerja bawahan, tujuh peratus untuk tenaga mahir dan separuh mahir, manakala baki empat peratus untuk bahagian pengurusan.

“Kira-kira 300,000 pelajar akan memasuki peringkat diploma dan ijazah, manakala kira-kira 200,000 pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pula, untuk lepasan SPM tidak ada masalah untuk dapatkan kerja.

“Namun, bagi 300,000 itu apa akan terjadi dengan mereka? Dengan kadar pasaran baharu, ia tak nampak mampu menampung pengeluaran setiap tahun, sudah tiba masanya mereka ubah persepsi terhadap pekerjaan dengan tidak hanya fokus kepada bekerja secara tradisional, selain tak anggap gaji kecil sebagai halangan,” katanya.

Beliau berkata, berdasarkan keadaan semasa, lebih banyak syarikat kini berminat menawarkan pekerjaan dalam bidang jualan dan pemasaran, namun ia kurang diminati graduan.

“Apa sahaja produk yang mampu memberikan keuntungan kepada syarikat tentunya ia menjadi pilihan khususnya bidang jualan dan pemasaran, namun graduan kurang meminatinya sebab mempunyai sasaran dan bayaran imbuhan diberikan berdasarkan jualan yang boleh dilakukan,” katanya.

Shamsuddin berkata, bagi memastikan graduan lebih mesra dengan dunia pekerjaan, universiti perlu memainkan peranan membenarkan atau memberikan peluang kepada penuntut untuk berjinak-jinak dengan dunia pekerjaan sejak dari dalam dunia pengajian lagi.

Dilema kos tinggi, gaji rendah

Tawaran gaji rendah menjadi punca utama sebahagian besar graduan dan siswazah luar bandar enggan berhijrah ke bandar raya, sebaliknya memilih terus bekerja di negeri kelahiran masing-masing, walaupun terpaksa menceburi pekerjaan berbeza bidang pengajian dengan gaji yang rendah.

Masing-masing tidak yakin mampu menanggung kos sara hidup tinggi di bandar raya, sedangkan ditawarkan gaji minimum, tidak cukup menampung perbelanjaan bulanan.

Situasi itu berbeza graduan dan siswazah yang tinggal bersama keluarga di bandar raya, kerana ada yang sanggup bekerja secara sambilan atau di restoran makanan segera dengan tangga gaji yang rendah.

Ketika ini, direkodkan lebih 500,000 penganggur di seluruh negara dengan sebahagian daripadanya adalah siswazah yang ada kelulusan diploma dan ijazah.

Mengulas isu itu, Pengarah Perkhidmatan Pekerjaan, Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Semenanjung Malaysia, Mustaffa Kamal Bawaihi, mengakui siswazah sebenarnya berdepan dilema dalam memilih kerja.

MUSTAFFA Kamal Bawaihi
MUSTAFFA Kamal Bawaihi

“Isu ini memang serius kerana mereka berdepan dilema. Mereka bukan pemalas atau terlalu memilih kerja, tetapi banyak perkara perlu difikirkan sebelum menerima tawaran.

“Majoriti siswazah luar bandar datang daripada keluarga berpendapatan sederhana atau miskin. Apa gunanya mereka bekerja, jika gagal membantu keluarga, bahkan ibu bapa pula terpaksa membantu mereka.

“Sebab itulah, ramai yang sanggup bekerja di luar bidang pengajian, tetapi mendapat gaji setimpal. Mungkin gaji agak rendah, tetapi mereka tidak dibebani kos sara hidup tinggi di bandar raya,” katanya.

Mustaffa berkata, berdasarkan statistik terkini portal mencari pekerjaan, www.JobsMalaysia.gov.my, seramai 174,327 daripada 238,286 pencari kerja aktif adalah golongan siswazah.

Katanya, sejak gerbang kerjaya awam dan swasta itu dilancarkan pada 2004, JTK berjaya membuat padanan 2.5 juta pekerjaan dan berjaya membantu kira-kira 1.24 juta mendapatkan pekerjaan sejak 2013 hingga 2019.

Secara purata, lebih 200,000 orang mendapat pekerjaan setiap tahun dalam tempoh enam tahun lalu selepas berdaftar dengan JobsMalaysia.

“Bagi tempoh Januari sehingga Mei tahun ini, 18,281 berjaya mendapat pekerjaan. Daripada keseluruhan 1.24 juta yang mendapat kerja (2013 hingga 2019), kira-kira 327,000 adalah siswazah,” katanya.

Berdasarkan maklum balas ketika karnival kerjaya di seluruh negara, Mustaffa mengakui, ramai siswazah layak dan lulus temu duga, tetapi akhirnya menolak tawaran akibat kos sara hidup tidak setimpal dengan gaji.

Beliau memberikan contoh ramai siswazah di Terengganu dan Kelantan ‘takut’ untuk menerima tawaran bekerja di bandar besar dan memilih untuk bekerja di negeri masing-masing.

“Mungkin gaji RM1,200 sebulan di sana jauh lebih baik berbanding RM1,500 jika bekerja di bandar. Kita kena ambil kira kos sewa rumah, pengangkutan dan isu lain.

“Mereka memang mahu bekerja, bukan pemalas. Bagaimana nak tanggung keluarga jika dia sendiri tak cukup perbelanjaan bulanan. Apatah lagi nak menabung atau membantu keluarga yang susah,” katanya.

Siswazah sukar ditegur rimaskan majikan

Sikap siswazah enggan menerima teguran, selain sering memberikan alasan tidak tahu, menyebabkan majikan lebih cenderung mengambil tenaga kerja berpengalaman walaupun kekurangan aspek akademik.

LENY Adam
LENY Adam

Pengarah Urusan Wonderland Primary Sdn Bhd, Leny Adam, berkata ini kerana pihaknya melihat sebilangan graduan dan siswazah hanya ingin bekerja, namun sama sekali tidak ada idea mengenai perjalanan operasi sesebuah syarikat.

“Budak sekarang ramai yang pandai tetapi tidak bermakna mereka pandai bekerja. Kadang-kala mereka tidak datang dengan pakej teknikal iaitu kemahiran, komunikasi atau kebolehan berfikir di luar kotak. Apabila terjun ke dunia pekerjaan. mereka tak boleh buat macam dalam buku.

“Mereka nak kerja lebih senang sebab ibu-bapa sudah sediakan semua. Jadi, mereka hanya nak kerja kerana berasa perlu untuk bekerja. Mereka sangka bekerja seperti menonton drama di televisyen, pergi jam 9 pagi, balik jam 5 petang, tanpa fikir apa kesan untuk perjalanan operasi syarikat,” katanya kepada BH, di sini.

Leny yang mengusahakan syarikat berasaskan peruncitan, berkata masalah komunikasi turut menyumbang kepada kesukaran graduan mendapatkan pekerjaan berikutan kebanyakan mereka tidak mempunyai keyakinan untuk ‘bercakap’.

“Apabila diberi tugasan, mereka kata ‘oh saya tidak tahu’. Apabila anda bekerja, anda tidak boleh cakap tidak tahu apabila disuruh melakukan sesuatu. Mereka sepatutnya kena ada alternatif untuk bertanya kepada rakan sekerja untuk menyelesaikan sesuatu perkara itu,” katanya.

Bukan tidak mahu membayar gaji yang setimpal dengan kelayakan akademik graduan, Leny berkata, pihaknya pernah menawarkan gaji seperti diminta mereka, namun hasil kerja ditunjukkan golongan itu tidak setimpal dengan bayaran yang diberikan.

Malah, katanya, ada pekerja yang tidak mempunyai kelayakan akademik yang baik menunjukkan kemahiran dan sikap yang lebih baik berbanding siswazah menyebabkan ramai majikan lebih berminat menggaji mereka.

“Ada graduan meminta gaji tinggi dan kita penuhi kemahuan mereka tetapi selepas bekerja, prestasi tidak berbaloi dengan gaji. Malah, saya lebih suka mengambil pekerja yang mempunyai kemahiran dan pengalaman, meskipun tidak mempunyai kelayakan akademik kerana lebih berbaloi berbanding graduan yang perlu dilatih dari peringkat awal,” katanya.

Katanya, beliau juga pernah berdepan pengalaman berurusan pekerja terdiri daripada graduan yang tidak suka rekaannya diubah pihak atasan.

Leny berkata, sudah tiba masa pihak universiti memainkan peranan dengan menyediakan aspek pengajian yang lebih mesra dengan dunia pekerjaan daripada peringkat awal supaya graduan tidak ‘hilang’ ketika hari pertama menjejakkan kaki ke pejabat.

Katanya, graduan ini tidak boleh hanya nampak cemerlang di kertas peperiksaan dan secara teori sahaja, sebaliknya aspek praktikal dan teknikal adalah lebih penting ketika berdepan dunia sebenar.

Berita Harian X