Isnin, 20 Ogos 2018 | 11:27am

Semua jemaah haji Malaysia selamat di Arafah

ARAFAH: Lembaga Tabung Haji (TH) mengesahkan bahawa semua jemaah haji Malaysia selamat dalam kejadian ribut di sini yang berlaku pada 6.30 petang hingga 8.00 malam waktu Arab Saudi.

Dalam satu kenyataan hari ini, TH berkata kekukuhan struktur binaan rangka khemah yang dibuat oleh kerajaan Arab Saudi menjadi antara penyebab kepada ketiadaan kemalangan jiwa membabitkan jemaah Malaysia.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Abdul Rahman, berkata ketika kejadian ribut dan hujan itu, pihak bomba Arab Saudi mengarahkan bekalan elektrik ditutup bagi menjaga keselamatan jemaah haji yang berada di Arafah.

“Pemeriksaan menyeluruh dilaksanakan di setiap maktab dan terdapat beberapa khemah jemaah haji Malaysia mengalami kerosakan dan kini dalam proses baik pulih oleh pihak Muassasah Asia Tenggara,” katanya

Semua jemaah haji Malaysia dalam keadaan selamat dan tiada sebarang kecederaan dilaporkan dan bekalan elektrik disambung semula secara berperingkat mulai jam 10.45 malam.

“Waris dan orang ramai tidak perlu bimbang dengan keadaan jemaah haji Malaysia yang kini berada di Arafah,” katanya. – BERNAMA

Berita Harian X