Khamis, 14 Jun 2018 | 2:00pm
BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beramah mesra dengan orang ramai ketika hadir di Dataran Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Kuala Pahang, Pekan, hari ini. - Foto Muhd Asyraf Sawal
BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beramah mesra dengan orang ramai ketika hadir di Dataran Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Kuala Pahang, Pekan, hari ini. - Foto Muhd Asyraf Sawal

Hutang negara pada 50.8 peratus KDNK - Najib

PEKAN: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sekali lagi mengulangi bahawa hutang negara berada pada purata 50.8 peratus seperti mana diisytihar oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

Beliau berkata, kerajaan terdahulu sentiasa merujuk kepada badan penarafan antarabangsa mengenai hutang negara dan konsisten dengan apa juga perangkaan dikeluarkan.

"Hutang kita (negara) berada pada paras 50.8 peratus atau RM686 billion daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

"Sekarang Moody (Moody's Investors Service) mengesahkan semula bahawa asas pengiraan kami sebelum ini, jadi jika terdapat sebarang pertikaian maka ia harus dirujuk kepada agensi penarafan antarabangsa itu.

"Mereka (agensi penarafan antarabangsa) adalah pihak yang memberi dan memutuskan setiap rating penarafan kepada kita (kerajaan terdahulu), kami tidak boleh menggunakan sebarang istilah lain kerana ia harus konsisten, malah kita sentiasa konsisten sejak dahulu lagi," katanya kepada pemberita di Dataran Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Kuala Pahang, di sini, hari ini.

Najib sebagai mengulas kenyataan yang dikeluarkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang memaklumkan hutang negara kini mencecah RM1 trillion atau 80.3 peratus daripada KDNK.

Semalam, agensi penarafan antarabangsa itu mengeluarkan perangkaan mengekalkan anggaran hutang negara pada kadar 50.8 peratus daripada KDNK pada tahun 2017.

Ditanya sekiranya syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah punca kepada perangkaan hutang yang dikeluarkan Guan Eng, Najib menyangkal dakwaan itu dan menyatakan ia bukan daripada pengiraan hutang negara kerana sebahagian besar projek masih berdaya maju.

"Projek dan aset serta pinjaman dijamin oleh kerajaan. Projek ini adalah projek yang berdaya maju dan ia hanya akan menjadi liabiliti kepada kerajaan jika ada masalah," katanya.

Semalam, Guan Eng menafikan dakwaan Najib kononnya kerajaan cuba mengelirukan rakyat dengan memainkan isu hutang negara yang mencecah RM1 trillion, sebaliknya kerajaan hari ini perlu menanggung hutang yang dijamin oleh pentadbiran terdahulu.

Katanya, 1MDB yang kini diisytiharkan bankrap tidak mampu untuk menjelaskan hutangnya dan kerajaan terpaksa menanggung beban hutang itu.

Terdahulu Najib, meluangkan masa beramah mesra dengan penduduk kampung dan meninjau persiapan Aidilfitri yang sedang dilakukan.

Berita Harian X