Rabu, 23 Mei 2018 | 8:02pm
Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika sidang media selepas mengadakan pertemuan bersama Ahli Lembaga Pengarah 1MDB dan Arul Kanda di Putrajaya. - Foto Mohd Fadli Hamzah
Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika sidang media selepas mengadakan pertemuan bersama Ahli Lembaga Pengarah 1MDB dan Arul Kanda di Putrajaya. - Foto Mohd Fadli Hamzah

1MDB tidak mampu bayar hutang

PUTRAJAYA: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) mengesahkan mereka sudah muflis dan tidak mampu membayar hutangnya.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata perkara itu dinyatakan sendiri oleh Pengarah 1MDB kepadanya sewaktu sesi perjumpaan petang tadi.

Pada perjumpaan itu, Guan Eng bersama tiga Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Siti Zauyah Md Desa; Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir dan Datuk Asri Hamidon berjumpa dengan dua ahli Lembaga Pengarah 1MDB, Datuk Norazman Ayob dan Datuk Kamal Mohd Ali.

Selain itu, Menteri Kewangan turut mengadakan perjumpaan dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy, yang ditemani bekas Ketua Pegawai Kewangannya (CFO), Azmi Tahir dan bekas Penasihat Undang-undangnya, Ivan Chen.

Guan Eng berkata, tujuan perjumpaan itu adalah untuk mengetahui status kewangan 1MDB terutama keupayaan syarikat itu membayar semula hutangnya.

"Kedua-dua pengarah 1MDB mengesahkan bahawa 1MDB sudah muflis dan tidak mampu membayar hutang mereka.

"Bekas CFO, Azmi telah menulis kepada kementerian pada Mac lalu menyatakan yang 1MDB tidak mampu melangsaikan faedah yang akan berakhir pada bulan April dan Mei ini.

"Bagaimanapun, ketika ditanyakan perkara ini kepada Arul, beliau mengatakan sedang bercuti sehingga tamat kontraknya pada Jun ini. Justeru, beliau mendakwa tidak tahu menahu mengenai kedudukan kewangan syarikat," katanya pada sidang media di pejabat kementerian di sini, sebentar tadi.

Berita Harian X