Selasa, 12 September 2017 | 11:41pm
Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Abdul Halim Muad'zam Shah selepas dimasyurkan sebagai Sultan Kedah yang ke-29 di Balai Penghadapan Baru, Istana Anak Bukit. - Foto NSTP/Amran Hamid
Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Abdul Halim Muad'zam Shah selepas dimasyurkan sebagai Sultan Kedah yang ke-29 di Balai Penghadapan Baru, Istana Anak Bukit. - Foto NSTP/Amran Hamid

PM merafak sembah tahniah Sultan Kedah ke-29

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merafak sembah tahniah kepada Tunku Sallehuddin Almarhum Sultan Badlishah atas pengisytiharan baginda sebagai Sultan Kedah yang baharu hari ini.

Tunku Sallehuddin, 75, dimasyhurkan sebagai Sultan Kedah yang ke-29 bagi menggantikan Almarhum kekandanya, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, 89, yang mangkat di Istana Anak Bukit pada 2.30 petang semalam.

"Semoga Kedah Darul Aman semakin maju serta dilimpahi rahmat Allah SWT. Daulat Tuanku," kata Najib melalui catatan di Twitter dan Facebook beliau hari ini.

Najib, yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor, kini berada di Washington untuk lawatan kerja tiga hari termasuk mengadakan pertemuan dengan Presiden Donald J Trump di Rumah Putih pada Selasa.

Pemasyhuran Tunku Sallehuddin sebagai Sultan Kedah baharu dibacakan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Istana Anak Bukit hari ini setelah diputuskan dalam Majlis Mesyuarat Mengangkat Raja.

Tunku Sallehuddin, yang juga anakanda kesembilan Almarhum Sultan Badlishah Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah, diputerakan pada 30 April 1942 dan menerima pendidikan tinggi di College of Military Engineering Poona di India.

Sebelum ini, baginda dimasyhurkan sebagai Raja Muda Kedah sempena keberangkatan pulang Almarhum Tuanku Abdul Halim setelah tamat tempoh lima tahun penggal pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 15 Disember 2016.

Tunku Sallehuddin menggantikan Raja Muda Kedah sebelum itu, Tunku Abdul Malik Almarhum Sultan Badlishah, 86, yang mangkat pada 29 November 2015 di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar.

Almarhum Sultan Abdul Halim, yang memerintah Kedah selama 59 tahun, selamat dimakamkan di Makam Diraja Langgar kira-kira 4 petang tadi.

Almarhum mencatatkan sejarah menjadi Yang di-Pertuan Agong selama dua penggal iaitu kali pertama, sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-5 (21 September 1970 - 20 September 1975) dan yang ke-14 (13 Disember 2011-13 Disember 2016). - BERNAMA

Berita Harian X