Selasa, 7 March 2017 | 11:56am

Industri rel perlukan 16,000 pekerja pada 2020

DATUK Zailani Safari. - Foto Aizuddin Saad
DATUK Zailani Safari. - Foto Aizuddin Saad

PORT DICKSON: Industri rel yang semakin berkembang pesat di negara ini memerlukan kira-kira 16,000 pekerja pada tahun 2020, kata Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Depositori Teknologi Bhd (TDA), Datuk Zailani Safari.

Beliau berkata, ketika ini bilangan pekerja dalam industri rel, iaitu dalam bidang teknikal dan pengurusan, adalah kira-kira 10,000 orang.

Katanya, penyertaan pekerja tempatan dalam industri ini adalah antara keutamaan TDA bagi memastikan pelaburan besar kerajaan membawa pulangan kepada negara dan rakyat.

"Dalam setiap kerjasama dengan pembekal luar negara bagi projek dalam industri rel, kita mensyaratkan penyertaan pekerja tempatan.

"Ini yang menyebabkan TDA bekerjasama dengan universiti awam dan politeknik untuk menyediakan tenaga kerja yang mampu memenuhi kehendak industri," katanya pada sidang media selepas majlis perasmian Festival Kerjaya Politeknik Port Dickson di sini, hari ini.

Zailani berkata, antara kerjasama itu ialah menghantar pensyarah universiti awam dan politeknik ke beberapa negara seperti Portugal, Perancis dan China untuk mempelajari teknologi baharu dalam industri rel.

Katanya, ini membolehkan mereka memindahkan pengetahuan baharu kepada pelajar, sekali gus membolehkan negara mampu melahirkan graduan yang memenuhi kehendak industri rel.

Berita Harian X