Selasa, 1 November 2016 | 12:05pm

Program MyBrain15 diteruskan

MENTERI Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, hadir ke sidang Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali
MENTERI Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, hadir ke sidang Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali

KUALA LUMPUR: Program MyBrain15 yang menaja pelajar peringkat Doktor Falsafah (PhD) dan Sarjana akan diteruskan dengan pembiayaan RM500 juta bagi Rancangan Malaysia ke-11.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, berkata sehingga 30 September lalu, Mybrain menaja 54,035 pelajar dengan perbelanjaan sebanyak RM800 juta.

Katanya, sehingga ini, bilangan pemegang PhD di dalam negara melebihi 23,000.

"Kementerian menyasarkan 60,000 pemegang PhD menjelang 2023 dan MyBrain hanyalah salah satu daripada mekanisme atau program bagi mencapai jumlah yang disasarkan itu," katanya menjawab soalan lisan Dr Siti Mariah Mahmud (PAN-Bukit Raja) di sini, hari ini.

Idris berkata, program PhD juga turut ditaja oleh Skim Latihan Akademik (SLAI) yang sehingga kini menaja 8,100 pelajar Sarjana dan PhD membabitkan perbelanjaan RM1.76 bilion.

Katanya, selain itu ada juga Geran Penyelidikan Fundamental (FRGS) dan Geran Penyelidikan Jangka Panjang (LRGS) serta pembiayaan Universiti Penyelidikan yang membantu seramai 8,321 penyelidik antara 2011 hingga tahun lalu.

"Selain itu, beberapa program lain turut ditawarkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Majlis Amanah Rakyat (MARA), MARDI, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan dan Khazanah Nasional," katanya.

Berita Harian X