Isnin, 1 Ogos 2016 | 5:36pm

Pertemuan empat mata Najib-Jokowi

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak disambut Presiden Indonesia, Joko Widodo di Istana Kepresidenan untuk Perundingan Tahunan Malaysia-Indonesia di Jakarta hari ini. - Foto BERNAMA
PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak disambut Presiden Indonesia, Joko Widodo di Istana Kepresidenan untuk Perundingan Tahunan Malaysia-Indonesia di Jakarta hari ini. - Foto BERNAMA

DATUK Seri Najib Razak tiba di Istana Presiden, di sini, hari ini untuk sesi Rundingan Tahunan ke-11 dengan Presiden Joko Widodo.

Ketibaan Perdana Menteri dan rombongan disambut Jokowi di sini, kira-kira jam 4 petang waktu tempatan.

Kedua-dua pemimpin kemudian mengadakan pertemuan empat mata, diikuti sesi Rundingan Tahunan Malaysia-Indonesia.

Najib dalam lawatan kerja bersempena Rundingan Tahunan ke-11 antara Perdana Menteri dan Presiden Republik Indonesia pada 1 Ogos dan Forum Ekonomi Islam Sedunia ke-12 (WIEF Ke-12) dari 2 hingga 4 Ogos ini.

Dalam pertemuan pertama antara Najib dan Presiden Joko Widodo (Jokowi) di peringkat Rundingan Tahunan, pemimpin kedua-dua negara akan membincangkan beberapa isu termasuk kerjasama ekonomi, persempadanan, tenaga kerja Indonesia, jerebu merentas sempadan dan sektor tenaga.

Najib dan Jokowi juga akan turut menyaksikan pemeteraian perjanjian dua hala antara Bank Negara Malaysia (BNM) dan Otoritas Jasa Keuangan Indonesia di bawah kerangka ASEAN Banking Integration Framework (ABIF) dan Perjanjian di antara Kerajaan Republik Indonesia dan Council of Palm Oil Producing Countries (CPOPC) berhubung Sekretariat CPOPC.

Kali terakhir rundingan tahunan diadakan pada 19 Disember 2013 di Jakarta sebelum pelantikan Jokowi.

Antara anggota Kabinet yang turut hadir termasuk Menteri Pertahanan, Menteri Perladangan dan Komoditi, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Menteri Alam Sekitar dan Sumber Asli, Menteri Pendidikan serta Ketua Menteri Sabah.

Pagi ini, Presiden Jokowi menerima kunjungan Presiden Republik Tajikistan, Emomali Rahmon.

Berita Harian X