Khamis, 28 April 2016 | 11:56am

Adenan mampu laksana banyak lagi inisiatif - PM

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak (tiga dari kanan) beramah mesra dengan petugas Klinik Kesihatan Siburan ketika membuat tinjauan mesra di Pekan Siburan hari ini. Turut kelihatan calon Barisan Nasional (BN) N.19 Mambong, Dr Jerip Susil (dua dari kanan). - Foto BERNAMA
PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak (tiga dari kanan) beramah mesra dengan petugas Klinik Kesihatan Siburan ketika membuat tinjauan mesra di Pekan Siburan hari ini. Turut kelihatan calon Barisan Nasional (BN) N.19 Mambong, Dr Jerip Susil (dua dari kanan). - Foto BERNAMA

KUCHING: Tan Sri Adenan Satem sudah melaksanakan banyak inisiatif sebagai Ketua Menteri Sarawak dalam tempoh dua tahun lalu dan mampu melakukan lebih lagi jika diberi mandat besar memimpin negeri ini untuk tempoh lima tahun akan datang, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, sejak memegang tampuk kepemimpinan negeri ini pada Februari 2014, Adenan telah mengumumkan banyak dasar yang mesra rakyat dalam tempoh yang agak singkat.

"Tidak adil kalau dia (Adenan) diberi dua tahun sahaja. Rakyat mesti berikan dia lima tahun lagi (untuk terus melaksanakan banyak lagi inisiatif)," katanya ketika berucap pada program Sembang Santai di pekan Siburan, kira-kira 35 kilometer dari sini, hari ini.

Beliau berkata, antara dasar yang telah dilaksanakan oleh Adenan dalam tempoh dua tahun ini, termasuk pemansuhan tol jalan raya dan cukai tanah pertanian serta perumahan yang memberikan impak besar kepada rakyat.

"Saya dan Tok Nan (Adenan) telah membuat aku janji untuk membawa lebih banyak lagi pembangunan untuk Sarawak," katanya.

Najib berkata, perbalahan semakin ketara dalam kalangan parti menganggotai pakatan pembangkang pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini seharusnya menjadi iktibar kepada rakyat untuk terus memilih Barisan Nasional (BN) memimpin Sarawak.

"Pada Januari lepas, DAP, PKR serta Amanah (Parti Amanah Negara) telah membuat aku janji untuk meletakkan satu calon sahaja (bagi setiap kawasan untuk menentang BN), tetapi hari ini, janji tinggal janji sahaja.

"Pembangkang sudah tidak bersatu hati sekarang dan bertembung sesama sendiri di enam kerusi. Mereka tidak ada kerjasama dan tidak mungkin dapat menubuhkan kerajaan yang stabil di Sarawak," katanya.

Pada majlis itu, Najib sebagai Pengerusi BN turut mengisytiharkan sokongan penuhnya kepada pencalonan Datuk Dr Jerip Susil sebagai calon langsung BN untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Mambong, yang sebelum ini dikenali sebagai DUN Bengoh.

Beliau berkata, pencalonan Dr Jerip, berketurunan Bidayuh yang juga antara kumpulan minoriti di Malaysia, membuktikan BN mengamalkan prinsip inklusif untuk memberi peluang kepada semua kaum mengambil bahagian dalam pentadbiran negara. - BERNAMA

Berita Harian X