Selasa, 26 April 2016 | 5:50pm

Tun M mahu singkir Perdana Menteri kerana anak

BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed. - Foto Salhani Ibrahim
BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed. - Foto Salhani Ibrahim

PUTRAJAYA: Tun Dr Mahathir Mohamed, seharusnya bersara secara terhormat dan membenarkan anaknya, Datuk Seri Mukhriz, berdiri atas kaki sendiri dalam arena politik negara.

Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad, berkata itulah tindakan sewajarnya, lebih-lebih lagi kerana Mukhriz mendakwa mempunyai sokongan 80 peratus dalam kalangan ahli UMNO.

"Sebenarnya, Dr Mahathir sudah cuba melonjakkan anaknya untuk menerajui pucuk pimpinan tertinggi UMNO meskipun beliau tidak akan mengakuinya. Pertama, beliau letakkan anaknya bertanding untuk jawatan Naib Presiden UMNO, namun tewas kerana kurang sokongan ahli parti tetapi Dr Mahathir menyalahkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak).

"Kemudian, Mukhriz dilantik sebagai Menteri Besar Kedah iaitu negeri kelahiran dan kubu kuasa Dr Mahathir, tetapi disingkirkan kerana tiada sokongan anggota parti. Sekali lagi Dr Mahathir menyalahkan Perdana Menteri.

"Hakikatnya, jika betul dakwaan Mukhriz bahawa beliau mempunyai sokongan 80 peratus dalam kalangan ahli UMNO, sudah tentu tiada masalah untuk beliau kekal sebagai Naib Presiden UMNO dan Menteri Besar Kedah," katanya dalam kenyataan di sini, sebentar tadi.

Tengku Sariffuddin berkata, perbuatan Dr Mahathir yang cuba menyingkirkan Perdana Menteri semata-mata untuk manfaat anaknya sebagai sudah melampau termasuk penipuan mengenai kehilangan RM42 bilion daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Katanya, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) membuktikan bahawa serangan Dr Mahathir terhadap Perdana Menteri hanya ibarat 'guruh tanpa petir' atau omong kosong.

"Inilah sebabnya Dr Mahathir hilang sokongan UMNO, sehingga terpaksa meninggalkan UMNO dan cuba raih sokongan masyarakat Cina menerusi pembangkang apabila bersekongkol dengan Lim Kit Siang, yang pernah beliau sendiri penjarakan sebelum ini.

"Dr Mahathir hanya perlu menamakan siapa beliau ingin calonkan sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Bagaimana seseorang yang mahu mengarah dan menentukan semua perkara boleh mengelak menjawab soalan kritikal ini.

"Beliau tidak boleh terus menyalahkan orang ramai kerana mempercayai kegagalannya untuk menyingkirkan Perdana Menteri ada kaitan dengan usaha melonjakkan anaknya (untuk menerajui UMNO dan negara)," katanya.

Bagaimanapun, katanya, Perdana Menteri sebaliknya akan terus memberi tumpuan terhadap isu yang penting kepada negara, terutama usaha memerangi ancaman keganasan dan memastikan penyampaian pelan ekonomi yang beliau rancang untuk penduduk negara ini.

Berita Harian X