Sabtu, 8 Ogos 2015 | 4:50pm

Penawar demam denggi berada di pasaran - Dr Hilmi

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.
Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

GEORGETOWN: Ubat yang diekstrak daripada daun betik untuk dijadikan penawar demam denggi sudah berada di pasaran, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

Beliau berkata, ubat itu dalam bentuk cecair dan kapsul boleh didapati di hospital dan farmasi.

"Buat permulaan, kementerian hanya mengedarkannya dalam bentuk cecair. Bagi kapsul orang ramai boleh membelinya di farmasi," katanya pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Homestay Pulau Pinang di Teluk Bahang dekat sini.

Yang turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Rashidi Hasbullah dan Konsul Jeneral Republik Indonesia di Pulau Pinang, Taufiq Rodhy.

Dalam perkembangan lain, Dr Hilmi berkata Kementerian Kesihatan belum membuat keputusan berhubung larangan penggunaan rokok elektronik (e-rokok).

"Anak-anak muda kita cenderung letak macam-macam dalam e-rokok seperti nikotin, dadah dan daun ketum. Ini yang dilarang," katanya.

Beliau berkata, pihak kementerian sedang menggubal akta baharu untuk perokok dan hasil produk tembakau yang merangkumi penggunaan e-rokok dan shisha.

Katanya ketika ini akta sedia ada adalah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 mengikut Akta Makanan 1983. - BERNAMA

Berita Harian X