X
Isnin, 5 Januari 2015 | 4:49pm

9 loji rawatan air Kelantan belum beroperasi - SPAN

KUALA LUMPUR: Sembilan Loji Rawatan Air (LRA) di Kelantan yang terjejas akibat banjir belum dapat beroperasi sepenuhnya, menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

SPAN, dalam kenyataan hari ini, menyatakan lima LRA tidak dapat beroperasi disebabkan tiada bekalan elektrik manakala empat yang lain berpunca daripada kerosakan teknikal.

"TNB (Tenaga Nasional Berhad) sedang berusaha membaik pulih pencawang elektrik yang menyalurkan bekalan elektrik ke loji yang terjejas, selain beberapa loji bergantung kepada set jana kuasa bergerak yang dibekalkan TNB," menurut kenyataan itu.

Keadaan itu mengakibatkan sejumlah 17,266 akaun pengguna daripada keseluruhan 223,300 akaun di negeri berkenaan belum mendapat bekalan air paip.

Suruhanjaya itu menyatakan, selain sembilan LRA berkenaan, sebuah lagi iaitu LRA Merbau Condong di jajahan Machang pula hanya separa beroperasi.

Menurut SPAN, semua sembilan operator di negeri lain yang tidak terjejas teruk akibat banjir turut menghantar bantuan kepada Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd untuk membaik pulih loji dan sistem agihan di Kelantan serta bantuan kepada pengguna.

Sementara itu, SPAN menyatakan keadaan bekalan air di Pahang hampir pulih, namun masih terdapat 7,234 akaun pengguna daripada keseluruhan 378,800 akaun di negeri berkenaan yang masih belum memperoleh bekalan air.

- BERNAMA

Berita Harian X