Isnin, 3 November 2014 | 9:20pm
PEGAWAI Bomba Kanan 1, Ramlan Mohd Aris melihat akar perdu sebatang pokok yang tumbang dalam kejadian angin ribut dan hujan lebat di Alor Setar, petang tadi. - Foto BERNAMA
PEGAWAI Bomba Kanan 1, Ramlan Mohd Aris melihat akar perdu sebatang pokok yang tumbang dalam kejadian angin ribut dan hujan lebat di Alor Setar, petang tadi. - Foto BERNAMA

Ribut landa Kota Setar, pokok hempap kereta

ALOR SETAR: Kejadian ribut yang melanda Kedah terutama di daerah Kota Setar sejak beberapa hari lepas, berterusan hari ini mengakibatkan beberapa pokok di sekitar bandar raya ini tumbang dalam kejadian ribut dan hujan lebat.

Dalam kejadian kira-kira 4.55 petang, sebuah kereta yang diletakkan berhampiran sebuah pasar raya di Jalan Sultan Badlishah di sini dihempap pokok sebesar pemeluk ketika hujan lebat dalam tempoh kira-kira 15 minit.

Angin kuat mengakibatkan pokok jenis cemara itu tumbang.

Kejadian itu tidak menyebabkan kemalangan jiwa kerana pemilik kenderaan itu, Chin Kuen Han, 32, masih berada di pejabat yang terletak berdekatan tempat kejadian.

Chin berkata, beliau menyedari kejadian itu selepas dihubungi rakannya yang melihat kejadian itu dan terus bergegas ke lokasi kejadian.

Katanya, beliau terperanjat apabila mendapati kereta yang dibelinya empat tahun lalu remuk di bahagian cermin depan, bumbung dan cermin belakang yang menyebabkan kerugian lebih RM5,000.

Sementara itu, Pegawai Kanan 1 Balai Bomba Jalan Raja Ramlan Mohd Aris berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang ramai kira-kira 4.56 petang.

"Setibanya di sana, didapati sebuah kereta dihempap pokok besar, namun pemiliknya tiada. Usaha mengeluarkan kereta itu dilakukan dan Majlis Bandaraya Alor Setar turut memotong dahan pokok yang tumbang," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X