X
Rabu, 10 September 2014 | 9:57am
KENDERAAN yang sarat memindahkan mangsa banjir Kashmir ke kawasan tinggi melalui jalan yang ditenggelami air di Srinagar, Kashmir, India. - Foto REUTERS
KENDERAAN yang sarat memindahkan mangsa banjir Kashmir ke kawasan tinggi melalui jalan yang ditenggelami air di Srinagar, Kashmir, India. - Foto REUTERS

11 pelajar Malaysia dibawa keluar dari kawasan banjir di India

NEW DELHI: Sejumlah 11 pelajar antara 54 rakyat Malaysia terkandas di dalam banjir yang melanda Jammu dan Kashmir di India telah diselamatkan dan diterbangkan keluar dari sana.

Difahamkan 11 pelajar wanita itu mendarat di New Delhi pada Selasa. Ada di antara mereka yang dijangka kembali ke Malaysia untuk bersama keluarga masing-masing.

Empat puluh tiga rakyat lagi warga Malaysia, dengan 26 daripada mereka adalah pelajar yang masih berada di sana berada dalam keadaaan selamat.

Konsul Jeneral Malaysia di Chennai, Chitra Devi Ramiah sedang bekerja sama dengan pihak berkuasa di India untuk membawa mereka keluar dengan selamat.

Banjir yang melanda wilayah Himalaya itu setakat ini meragut 200 nyawa dan memusnahkan jambatan, prasana telekomunikasi dan menyebabkan bekalan elektrik dan air terputus.

Majoriti rakyat Malaysia terperangkap di Srinagar, ibu negeri Jammu dan Kashmir yang merupakan antara kawasan yang paling teruk dilanda banjir.

Media India melaporkan kira-kira 23,000 orang telah diselamatkan setakat ini, sementara 700,000 orang masih terperangkap di bandar itu yang kebanyakan kawasan masih ditenggelami air. - BERNAMA

Berita Harian X