Jumaat, 22 March 2024 | 7:10pm

Sindiket pelaburan Geng Ah Chen tumpas

SEREMBAN: Polis menumpas Geng Ah Chen yang disyaki terbabit kegiatan sindiket pelaburan tidak wujud selepas menahan enam lelaki warga China, di Seremban 2, di sini, kelmarin.

Difahamkan, sindiket berkenaan menjadikan kawasan perumahan berpagar sebagai markas mereka dan menyasarkan warga China sebagai mangsa dengan tawaran pelaburan yang menguntungkan.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Ahmad Dzaffir Mohd Yussof, berkata hasil maklumat risikan mengenai kegiatan pelaburan haram, sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Daerah (BSJKD) Seremban membuat serbuan di Seremban 2, kelmarin.

"Hasil serbuan dan pemeriksaan, enam individu terdiri daripada lelaki warga China dalam lingkungan umur 27 hingga 36 tahun ditahan.

"Semua mereka disyaki terbabit dalam kegiatan penipuan pelaburan secara dalam talian," katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, turut dirampas, 14 telefon bimbit, seunit komputer, satu komputer riba, satu mesin pencetak, satu router wifi, 14 kad prabayar telco, dua buka nota dan 13 set skrip.

"Hasil siasatan, sindiket ini dikesan beroperasi sejak awal Mac lalu dan menggunakan sebuah rumah berpagar sebagai hostel dan pusat panggilan bagi aktiviti pelaburan dalam talian tidak wujud melalui aplikasi sembang Pinduoduo dan QQ.

"Ahli sindiket perlu mendapatkan mangsa untuk melabur dalam pelaburan skim emas dan ubat-ubatan yang kononnya benar-benar wujud di China.

"Bagi menarik perhatian mangsa, jumlah keuntungan yang tinggi ditawarkan bagi pelaburan yang akan disertai mangsa, namun sindiket memberi pelbagai alasan untuk tidak membayar pulangan sebelum lesap.

Ahmad Dzaffir berkata, semua suspek direman empat hari sehingga 24 Mac dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 420 dan 120(b) Kanun Keseksaan.

"Suspek juga akan disiasat mengikut Seksyen 6(1)Akta Imigresen 1959/63," katanya.

Berita Harian X