Selasa, 13 Februari 2024 | 10:40pm
Pesawat BK 160 Gabriel
Pesawat BK 160 Gabriel

Pesawat BK 160 Gabriel terhempas di Kapar: Apa yang kita tahu...

KUALA LUMPUR: Pesawat ringan model BK 160 Gabriel yang terhempas di Kampung Tok Muda, Kapar, tengah hari tadi, mengorbankan juruterbang dan pembantunya.

Pesawat dengan nombor pendaftaran I-POOC, dikendalikan Air Adventure Flying Club itu difahamkan berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang bagi tujuan penerbangan rekreasi.

Insiden itu berlaku kira-kira tujuh bulan selepas tragedi pesawat ringan jenis Beechcraft 390 (Premier 1) terhempas di Elmina, Seksyen U16, Shah Alam.

Nahas pada 17 Ogos tahun lalu itu mengorbankan 10 individu, termasuk orang awam yang kebetulan berada di lokasi insiden terbabit.

Anggota bomba dan penyelamat di tapak pesawat ringan model BK 160 Gabriel yang terhempas di Kampung Tok Muda, Kapar.
Anggota bomba dan penyelamat di tapak pesawat ringan model BK 160 Gabriel yang terhempas di Kampung Tok Muda, Kapar.

Berikut kronologi insiden babit pesawat model BK 160 Gabriel -

1.28 tengah hari: Pesawat berlepas dari LTSAAS

1.35 tengah hari: Pesawat kali terakhir dilaporkan berhubung dengan pegawai kawalan trafik udara, namun difahamkan tidak ada panggilan kecemasan diterima.

1.56 tengah hari: Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor memaklumkan menerima laporan mengenai kebakaran membabitkan pesawat `Aviation Safety Technology'

3.30 petang: Seorang saksi, Jinaidi Nasiran dilaporkan melihat pesawat hilang kawalan sebelum terjunam, disusuli bunyi dentuman kuat. Pesawat kemudian dilihat terbenam dalam tanah.

4 petang: Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) memaklumkan siasatan lanjut akan dijalankan Biro Siasatan Kemalangan Udara, Kementerian Pengangkutan.

5.25 petang: Empat individu dipercayai waris mangsa pesawat terhempas dilihat tiba di lokasi kejadian.

6.45 petang: Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan pesawat sedang menjalani latihan penerbangan rekreasi ketika insiden manakala juruterbang maut dikenalpasti sebagai sebagai Daniel Yee Hsiang Khoon, 30, dan pembantunya, Roshaan Singh Raina, 42.

7.55 malam: Mayat Daniel dan Roshaan berjaya dibawa keluar dari bangkai pesawat sebelum dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah bagi tujuan bedah siasat dan pengecaman.

Spesifikasi pesawat terhempas:

  • Keluaran sebuah syarikat pesawat di Itali, iaitu Blackshape yang ditubuhkan pada 2011.

  • Menerusi maklumat laman web Blackshape, pesawat jenis BK160 adalah satu-satunya pesawat yang direka khusus untuk tujuan latihan sejak 50 tahun lalu.

  • Pesawat direka untuk menawarkan fleksibiliti operasi, ruang kru yang selesa dan jarak penglihatan luar biasa

  • Ia dilengkapi persekitaran kokpit kaca moden dengan dwi kawalan dan berkemampuan untuk prestasi terbaik dan kualiti penerbangan

  • Pada 2019, pesawat dua tempat duduk ini mendapat pensijilan daripada Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA)

  • Reka bentuk aerodinamik sayapnya memberikan prestasi cemerlang pada kelajuan tinggi dan bagi tahap terminal rendah. Ia juga menghasilkan ciri keselamatan dan penerbangan yang cemerlang dengan reka bentuk pemasangan struktur dan sistem yang teguh

  • Aras kelajuan maksimum pesawat ini adalah 296 kilometer sejam (km/j)

  • Ketinggian pesawat ini secara keseluruhannya 2.45 meter manakala panjangnya 7.44 meter

Kronologi pesawat ringan terhempas di Kapar, Klang.
Kronologi pesawat ringan terhempas di Kapar, Klang.

Berita Harian X