Selasa, 23 Januari 2024 | 12:17pm
Dua pemilik syarikat barangan kitar semula direman tujuh hari kerana disyaki memberi rasuah RM4,000 kepada seorang penguat kuasa. NSTP/ AZRUL EDHAM
Dua pemilik syarikat barangan kitar semula direman tujuh hari kerana disyaki memberi rasuah RM4,000 kepada seorang penguat kuasa. NSTP/ AZRUL EDHAM

Rasuah penguat kuasa, dua pemilik syarikat kitar semula ditahan SPRM

SEREMBAN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua pemilik syarikat barangan kitar semula kerana disyaki menawar dan memberikan rasuah kepada penguat kuasa.

Kedua-dua suspek disyaki melakukan kesalahan itu pada tahun lalu sebagai dorongan untuk tidak dikenakan tindakan undang-undang berkaitan pengurusan sisa pepejal.

Sumber berkata, kedua-dua suspek lelaki yang berusia sekitar 40-an itu ditahan kira-kira jam 4 petang semalam, ketika hadir bagi merakam keterangan di pejabat SPRM Negeri Sembilan dan dikenakan perintah reman selama tujuh hari bermula hari ini.

"Dua pemilik syarikat barangan kitar semula itu ditahan kerana disyaki menawar dan memberikan wang rasuah berjumlah kira-kira RM4,000 kepada seorang penguat kuasa.

"Berdasarkan siasatan dijalankan, kedua-dua suspek melakukan kesalahan itu pada 2023 dengan memasukkan wang rasuah secara dalam talian dan mesin deposit tunai (CDM) ke akaun seorang penguat kuasa sebagai dorongan untuk tidak dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672)," katanya, ketika dihubungi hari ini.

Katanya, permohonan reman dibuat di Mahkamah Majistret Jenayah Seremban, di sini, hari ini di hadapan Majistret Nurul Saqinah Rosli dan dibenarkan tujuh hari.

"Kedua-duanya lelaki itu direman tujuh hari bermula hari ini hingga 29 Januari dan ditempatkan di lokap SPRM Negeri Sembilan," katanya.

Sementara itu, Pengarah SPRM Negeri Sembilan, Awgkok Ahmad Taufik Putra Awg Ismail ketika dihubungi mengesahkan penahanan kedua-dua suspek.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 17 (b) Akta SPRM 2009," katanya.

Berita Harian X