Rabu, 20 Disember 2023 | 9:56am
Harimau belang yang dikatakan berkeliaran di laluan sekitar Kampung Orang Asli Tonggang ke Kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta di sini sejak minggu lalu sudah berjaya ditangkap menggunakan tembakan pelali awal pagi hari ini. - Foto Ihsan Pembaca
Harimau belang yang dikatakan berkeliaran di laluan sekitar Kampung Orang Asli Tonggang ke Kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta di sini sejak minggu lalu sudah berjaya ditangkap menggunakan tembakan pelali awal pagi hari ini. - Foto Ihsan Pembaca

Peluru pelali tumbangkan 'Pak Belang'

IPOH: Harimau belang yang didakwa dilihat berkeliaran di laluan sekitar Kampung Orang Asli Tonggang hingga kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, di sini sejak minggu lalu, berjaya ditangkap awal pagi tadi.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Perak, Yusoff Shariff ketika dihubungi, mengesahkan harimau jantan terbabit berjaya ditangkap dengan tembakan peluru pelali ketika menghampiri kawasan perangkap yang dipasang pihaknya.

Menurutnya, pihaknya menerima aduan mengenai kehadiran harimau belang dianggarkan berusia 4 tahun dengan berat 90 kilogram (kg) itu di Rancangan Perumahan Tersusun (RPT) Tanjung Damai sekitar jam 11.30 malam tadi.

"Sejurus laporan itu, lapan kakitangan PERHILITAN dihantar ke lokasi. Mereka cuba menghalau harimau berkenaan, tetapi gagal lalu keputusan diambil untuk menembaknya dengan peluru pelali.

"Harimau itu kemudian berjaya ditangkap jam 4.30 pagi dan kita percaya ia harimau sama dalam video yang tular beberapa hari lalu dan yang diadukan penduduk sebelum ini," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Difahamkan, seekor kambing digunakan sebagai umpan bagi mengundang kehadiran harimau berkenaan ke arah kawasan perangkap yang dipasang, sebelum disusuli tembakan menggunakan peluru pelali.

Menurut Yusoff, haiwan itu kemudian dihantar ke Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC) Sungkai untuk tindakan selanjutnya termasuk pemeriksaan kesihatan.

Beliau turut menafikan terdapat lima harimau dikesan berkeliaran di kawasan itu sebagaimana dakwaan yang tular di media sosial.

"Setakat penelitian kami, ada seekor sahaja berkeliaran di sebelah Ulu Kinta, khususnya meliputi kawasan kem PGA, Kampung Orang Asli Tonggang, Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) Tanjung Damai dan loji air di situ," katanya.

PERHILITAN sebelum ini tidak menolak kehadiran harimau yang mungkin dari Hutan Simpan Bukit Kinta itu dipercayai akibat kekurangan sumber makanannya, iaitu babi hutan kerana serangan penyakit demam babi Afrika (ASF).

Sementara itu, Yusoff menafikan terdapat dua harimau belang ditangkap di kawasan berkenaan dan menegaskan, gambar haiwan itu yang ditularkan berada dalam sangkar seakan perangkap, adalah harimau sama yang ditembak mengggunakan pelali hari ini.

"Hanya seekor harimu belang ditangkap, selepas ditembak dengan peluru pelali, ia dimasukkan ke dalam perangkap yang dipasang sementara menunggu pasukan dari Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC) datang untuk membawanya ke Sungkai. Harimau itu muda lagi," katanya.

Berita Harian X