Isnin, 18 September 2023 | 9:39am

Halangan lalu lintas kesalahan paling tinggi Op Hulu

KUALA LUMPUR: Halangan lalu lintas merekodkan jumlah saman paling tinggi dikeluarkan dalam Operasi Hormat Undang-Undang Jalan Raya (HUU) Polis Kuala Lumpur, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh, berkata, sebanyak 5,953 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dalam operasi itu yang memasuki hari ketiga pelaksanaannya, semalam.

"Kesalahan paling tinggi direkodkan dalam operasi semalam adalah halangan lalu lintas dengan 4,637 saman dikeluarkan diikuti lain-lain kesalahan (927 saman) dan kenderaan di laluan pejalan kaki atau garisan putih (203 saman).

"Jumlah saman dikeluarkan itu juga membabitkan kesalahan tiada lesen memandu bagi individu tempatan (106), jalan semasa lampu isyarat merah (41), ubah suai nombor pendaftaran (20), berhenti di petak kuning (lima) dan tiada lesen memandu warga asing (empat)," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sarifudin berkata, tiada sitaan dibuat dalam operasi berkenaan.

"Kita menahan 11 individu atas pelbagai kesalahan mengikut termasuk mabuk, menjalankan operasi parkir haram, memiliki kenderaan curi serta kes dadah.

"Seramai 40 pegawai serta 664 anggota trafik terbabit dalam 16 operasi dijalankan di sekitar ibu kota, semalam.

"Antara operasi yang dijalankan adalah Op Utama (had laju/LSD/ lampu isyarat merah); Op Motosikal; Op Samseng Jalanan; Op Parkir Haram; Op Mabuk; Op Khas; Op Pelbagai dan Op Halangan," katanya.

Berita Harian X