Sabtu, 3 Jun 2023 | 12:32pm
Keadaan kereta dan motosikal mangsa yang dinaiki dua lelaki yang maut dalam kejadian di Jalan Pintasan Kuantan - Pelabuhan hala Kuantan dekat Depoh Alam Flora, pagi tadi. - Foto PDRM
Keadaan kereta dan motosikal mangsa yang dinaiki dua lelaki yang maut dalam kejadian di Jalan Pintasan Kuantan - Pelabuhan hala Kuantan dekat Depoh Alam Flora, pagi tadi. - Foto PDRM

Ubah laluan tiba-tiba, dua penunggang motosikal maut dirempuh kereta

KUANTAN: Akibat mengubah haluan secara mengejut, dua penunggang motosikal maut dirempuh kereta dalam kejadian di Jalan Pintasan Kuantan–Pelabuhan hala Kuantan, di sini, kira-kira jam 7.52 pagi tadi.

Mangsa yang meninggal dunia dikenali Yusof Ibrahim, 58 dari Kampung Baru Sungai Miang, Pekan manakala seorang lagi mangsa, Ismail Jaafar,61, belum dikenal pasti alamatnya.

Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata, siasatan awal mendapati kedua mangsa terbabit menunggang motosikal Yamaha Y15ZR dari arah Gebeng ke Kuantan.

"Ketika tiba di lokasi kejadian berhampiran Depoh Alam Flora, di sini, motosikal mangsa dikatakan mengubah haluan dari lorong kiri ke lorong kanan secara mengejut menyebabkan sebuah kereta dari arah sama di lorong kanan tidak sempat mengelak dan melanggar motosikal terbabit.

"Akibat pelanggaran itu, kedua mangsa tercampak ke atas jalan dan mengalami kecederaan parah di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian," katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini

Katanya, mayat kedua mangsa kemudian dihantar ke Unit Forensik Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini, untuk bedah siasat.

"Kereta jenis Nissan Almera berkenaan dipandu seorang wanita berusia 32 tahun dan akibat kejadian itu dia mengalami cedera di dada.

"Pemeriksaan lanjut mendapati penunggang motosikal tidak mempunyai sebarang lesen memandu manakala cukai jalan motosikal terbabit juga sudah tamat tempoh kira-kira tiga tahun lalu dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

Berita Harian X